Analyse

Amsterdamse PvdA is haar eigen grootste vijand

De tragische ondergang van de PvdA als grootste partij van de stad is al vaker voorspeld. Vier jaar geleden bijvoorbeeld. Toen leek de partij bijna te worden gehalveerd: van de toen nog twintig zetels zou de PvdA er volgens onderzoekbureau O+S negen verliezen.

Jasper Karman
PvdA-lijsttrekker Pieter Hilhorst. Beeld anp
PvdA-lijsttrekker Pieter Hilhorst.Beeld anp

Op de verkiezingsdag viel de schade mee. De PvdA verloor fors, maar was met vijftien zetels nog altijd veruit de grootste; net zo groot als de coalitiepartners GroenLinks en VVD samen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de partijtop, in elk geval naar buiten toe, luchtig doet over de dramatische peilingen.

Vorige week peilde Maurice de Hond nog negen zetels voor de PvdA en voorspelde hij de partij een historische nederlaag. De Amsterdamse PvdA heeft sinds 1946 immers nog nooit níét in de dubbele cijfers gescoord. Bovendien zou niet de PvdA maar D66 de grootste partij worden, met tien zetels. Ook een noviteit.

Zak zout
De reactie van de PvdA: een peiling van De Hond? Daar nemen wij geen korreltje, maar een hele zak zout bij. Dat de peilingen nu slecht zijn, is niet alleen maar slecht voor de PvdA. Een ingewijde: 'Het zorgt ervoor dat iedereen wakker is, en dat we vol campagne gaan voeren.'

De machtige campagnemachine van de sociaaldemocraten zal na de kerstvakantie op volle toeren gaan draaien. En daarmee kan in drie maanden tijd flink wat schade worden gerepareerd, is de hoop.
Maar net zoals het onzin is om de slechte peilingen klakkeloos voor waar aan te nemen, is het ook onverstandig om ze weg te wuiven. Er zijn namelijk wel degelijk zorgwekkende ontwikkelingen die ook de meest optimistische sociaaldemocraten doen sidderen.

Steun brokkelt af
Allereerst blijkt ook uit peilingen van het zeer betrouwbaar geachte gemeentelijke onderzoeksbureau O+S dat de PvdA wel een probleem heeft. Weliswaar scoort de PvdA bij O+S met elf zetels aanzienlijk beter dan bij De Hond, maar de cijfers laten ook een onmiskenbare trend zien: de steun van de kiezers voor de PvdA brokkelt stelselmatig af; van 23,4 procent in april naar 21,5 procent nu.

Uit die peilingen blijkt bovendien dat D66 een serieuze bedreiging is geworden. In de laatste peiling staan beide partijen op elf zetels. Met de VVD op zeven zetels en GroenLinks op zes, is een coalitie zonder de PvdA dan ook een serieuze mogelijkheid.

Lees vandaag (23-12) meer in Het Parool.

null Beeld Het Parool/Chantal van Wessel
Beeld Het Parool/Chantal van Wessel
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden