Plus

Amsterdamse Poort moet consumenten uit de hele stad gaan trekken

Winkelcentrum Amsterdamse Poort gaat de komende jaren op de schop. De eigenaar zet nu de eerste stappen. En de Hema komt gewoon terug.

De Amsterdamse Poort nu Beeld Roy Del Vecchio
De Amsterdamse Poort nuBeeld Roy Del Vecchio

Hij gaat niet weg, hij verhuist. De vermeende sluiting van de Hemavestiging in de Amsterdamse Poort die voor de zomer zo veel ophef veroorzaakte onder de winkeliers in Zuidoost, blijkt de opmaat voor de verhuizing van het ­warenhuis.

"Hema zat sinds het begin in de Poort," zegt Martijn Vlasveld van CBRE Global Investors, de eigenaar van Amsterdamse grootste winkelcentrum. "Maar de vestiging was voor hen te groot geworden. Mede door de concurrentie van Action zijn de omzetten bij Hema teruggelopen en is hun assortiment veranderd. Daar hoort een ander soort winkel bij."

Gehalveerd
De vastgoedbeheerder, die met 170 winkels 90 procent van het winkelcentrum bezit, is daarop gaan schuiven met huurders. M&S Mode, dat gisteren bekendmaakte na een faillissement door te starten, is verplaatst, zodat Hema een prominent plekje kan krijgen op de hoek van een van de pleinen.

Hema gaat er zitten op 655 vierkante meter. De oude vestiging was bijna twee keer zo groot. Daar komt volgens Vlasveld in de loop van volgend jaar een nieuwe grote internationale winkelketen. Welke dat is, wil hij nog niet zeggen omdat het contract nog niet definitief rond is.

Hema en M&S zijn niet de enige die verhuizen. Ook Intertoys verandert van plek. En er zullen meer winkels volgen. Vlasveld laat doorschemeren dat nog wel meer internationale ketens in de Poort zullen neerstrijken.

Winkelpuien aangepakt
Om de concurrentie het hoofd te bieden gaat de komende jaren de Amsterdamse Poort flink op de schop. De eerste fase loopt nu. Naast winkelverhuizingen pakt CBRE GI ook de buitenkant aan, de winkelpuien.
Zo worden onderdoorgangen in de hoeken van het voetgangersgebied dichtgebouwd en winkelpuien naar voren gehaald tot aan de straat in de gedeeltes die nu nog een droogloop hebben.

Later wil het bedrijf ook de pleinen aanpakken en de verbinding tussen de Poort met het Arenagebied verbeteren. "Veel Amsterdammers komen wel naar de Arenaboulevard, maar lopen niet door naar de Amsterdamse Poort. Dat willen we verbeteren."

De ingrepen moeten ook een antwoord geven op de leegstand in het winkelcentrum. Van de bijna 50.000 vierkante meter winkelvloer staat momenteel twaalf procent leeg. Binnenkort sluit ook de vestiging van ABN Amro er haar deuren. ABN-klanten moeten van de bank in het vervolg maar vijf kilometer verderop in Diemen-Centrum terecht.

"De winkel­omzetten dalen, de concurrentie van internet neemt toe en in de omgeving worden andere winkelgebieden ook opgeknapt."

"Het winkelcentrum is precies dertig jaar oud; huurcontracten worden voor periodes van vijf tot tien jaar gesloten. Een aantal zaken heeft ­recentelijk niet verlengd."

Dat huurprijzen daarbij een rol hebben gespeeld, ontkent hij niet. Winkeliers klagen al langer over de in hun ogen torenhoge huren. Die liggen in de Poort tussen de 350 en 650 euro per vierkante meter per jaar. Volgens CBRE 'marktconform'.

Zandkasteel
Plannen voor woningbouw in en rondom het winkelcentrum bieden de Poort volgens Vlasveld grote kansen; ze leveren de winkels meer klandizie op. Zo moeten in het ING-complex Amsterdamse Poort ('het Zandkasteel') 370 appartementen komen - de helft koop, de helft huur - nadat ING er in 2019 vertrekt.

Mogelijk komen er op de begane grond van het Zandkasteel, aan het Bijlmerplein, in die plannen meer winkels bij. Vlasveld zou liever horeca zien. 's Avonds zijn de pleinen wel erg doods."

Uiteindelijk moet het winkelgebied consumenten uit de hele stad en de regio trekken.

"De meeste Amsterdamse winkelcentra bedienen hun directe omgeving, of richten zich op een bepaald deel van de consumenten, zoals het Gelderlandplein dat op de top is gericht. Er komt in Zuidoost een steeds grotere mix van consumenten, van sociale huur tot koopwoningen. Naast kantorengebruikers. Dat biedt het winkelcentrum nieuwe mogelijkheden."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden