Amsterdamse politiek bezorgd om ondeugdelijke antiterreureenheid

De gemeenteraad maakt zich grote zorgen over de bewakingseenheid van de Amsterdamse politie, die bij terreurdreiging gebouwen en plekken moet bewaken maar volgens ingewijden nog lang niet op sterkte en onvoldoende uitgerust is.

Paul Vugts
null Beeld anp
Beeld anp

Dat blijkt uit reacties op een artikel van Het Parool vrijdag, waarin valt te lezen dat pas één van de zes groepen waaruit de eenheid moet bestaan, de training heeft afgerond en inzetbaar is. Twee andere groepen zijn nog in opleiding. De drie laatste groepen worden pas na de zomer getraind.

Bewakingseenheden uit andere delen van het land, die al wel op sterkte zijn, hebben tot nu toe gewaakt op het Amsterdamse Centraal Station en voor het Scheepvaartmuseum, als daar vanwege het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie de ministers vergaderden.

Verrassend en zorgwekkend
"Het is verrassend en zorgwekkend dat juist de Amsterdamse bewakingseenheid nog niet op sterkte is," zegt fractievoorzitter Jan Paternotte van D66.

Dat via de Nationale Politie eenvoudig eenheden uit andere delen van het land zijn in te roepen, zoals commissaris Jan Pronker zegt, stelt D66 niet gerust. "Het zijn toch de Europese hoofdsteden en regeringscentra waar de terreurdreiging is. Niet zo zeer Zeeland en Friesland."

Paternotte wil vooral weten waarom Amsterdam zo lang heeft gewacht met het opleiden van de eenheid. "Het is toch eerder logisch dat wij in Amsterdam een stevige eenheid optuigen die eventueel in Drenthe kan bijspringen, dan ondersom."

Zorgwekkend
Ook Sofyan Mbarki van de PvdA vraagt zich af 'waarom dit tijdspad is gekozen', waardoor de Amsterdamse politie pas in het najaar, vlak voor de deadline, de bewakingseenheid op sterkte zal hebben. "Hoe verhoudt dat rustig opbouwen zich tot de gebeurtenissen in Europese hoofdsteden?"

Dat betrokkenen alarm sloegen in de krant, vindt Mbarki ook zorgwekkend. "Hoe wordt intern dan over dit onderwerp gesproken? We moeten dit soort signalen van binnenuit serieus nemen."

Georganiseerd blok
Dilan Yesilgoz van de VVD sluit zich bij Mbarki aan. "Dat deze geluiden vanuit de eigen organisatie komen, zegt dat dat men intern niet helemaal op één lijn zit? In deze tijden is het belangrijk dat we als één goed georganiseerd blok tegenover terroristen staan," zegt Yesilgoz.

"Dit signaal verrast en verontrust ons. We willen van de burgemeester en de politie horen hoe het nou precies zit." Dat ingewijden klagen over een matige uitrusting, roept ook vragen op. Yesilgoz: "Waarom is er bijvoorbeeld voor gekozen niet voor iedereen een basisuniform op de opkomstlocatie te hebben? Wat zijn de risico's van dergelijke afwegingen?"

Spoeddebat
Fractievoorzitter Wil van Soest van de Partij van de Ouderen wil een spoeddebat.

"Het wordt tijd dat Van der Laan de terreurdreiging serieus neemt. De burgemeester stelde ons in een vorige vergadering gerust over het op orde zijn van de antiterreureenheid, maar blijkt ons dus op het verkeerde ben gezet te hebben."

Zie ook:
Amsterdam heeft antiterreureenheid niet op orde
Commissaris Jan Pronker: 'Onze slagkracht is voldoende' [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden