Amsterdamse politiechef uit functie om 'verduistering'

De Amsterdamse politiecommissaris Ad Smit (64) is buiten functie gesteld. De rijksrecherche onderzoekt beschuldigingen over 'verduistering in dienstbetrekking'.

Paul Vugts
Smit ontkent stellig dat hij iets fout heeft gedaan en zegt te verwachten dat hij spoedig van alle blaam zal worden gezuiverd Beeld anp
Smit ontkent stellig dat hij iets fout heeft gedaan en zegt te verwachten dat hij spoedig van alle blaam zal worden gezuiverdBeeld anp

Hij zou jarenlang toegangskaarten privé hebben gebruikt van de Arena en de Ziggo Dome in Zuidoost, waar hij politiechef was.

Het onderzoek door de rijksrecherche naar politiecommissaris Ad Smit loopt al maanden, maar nu vindt de politietop de verdenkingen dusdanig serieus en hard dat Smit woensdagochtend formeel op non-actief is gesteld.

Als het onderzoek zou uitwijzen dat de commissaris inderdaad van politiegeld vele privé-uitstapjes naar wedstrijden en concerten heeft gemaakt zonder enig functioneel doel, kan strafontslag volgen. Het Openbaar Ministerie moet besluiten of Smit in een strafzaak voor de rechter moet komen.

Blaam
Smit ontkent stellig dat hij iets fout heeft gedaan en zegt te verwachten dat hij spoedig van alle blaam zal worden gezuiverd. Hij gaat ervan uit dat hij gedurende zijn veertigjarige carrière kwaad bloed heeft gezet bij mensen die hem nu willen beschadigen. Over hem deden in het verleden aantoonbaar onware verhalen de ronde.

De Amsterdamse politie wil niets over de kwestie zeggen omdat 'nooit mededelingen worden gedaan' over rijksrechercheonderzoek.

De affaire werpt een grauwsluier over de bloemrijke carrière van Smit (Lekkerkerk, 1952), die in 1976 begon als wachtcommandant aan Bureau Leidseplein - in het pand waar nu een vestiging van The Bulldog zit.

Het onderzoek van de rijksrecherche kan nog maanden duren, waardoor de kans klein lijkt dat Smit voor zijn pensioen nog normaal zal kunnen werken.

Lees het profiel over de politiecommissaris: Wie is Ad 'Adje Latje' Smit? [+]

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden