Amsterdamse politiechef Ad Smit krijgt strafontslag

De Amsterdamse politiecommissaris Ad Smit krijgt begin volgende week formeel aangezegd dat het korps hem strafontslag wil geven vanwege 'verduistering in dienstbetrekking'.

Paul Vugts
null Beeld anp
Beeld anp

Hij krijgt strafontslag omdat hij van politiebudget steeds privé naar voetbalwedstrijden en concerten zou zijn gegaan in de Arena en de Ziggo Dome.

Dat bevestigen verscheidene bronnen na een bericht in NRC.

Het strafontslag hangt Smit al tijden boven het hoofd. Zelf vindt hij het een zwaar opgeblazen zaak. Smit heeft inmiddels aangifte gedaan van het stelselmatig lekken van informatie naar de media, zegt zijn advocaat Job Knoester.

Waarschijnlijk maandag of dinsdag krijgt Smit een brief waarin het voornemen tot strafontslag wordt gemeld. Hij en Knoester kunnen dan bezwaar maken.

Van geen kwaad bewust
De commissaris die decennialange sleutelfuncties bekleedde in het Amsterdamse korps, werd in november 2016 buiten functie gesteld en later geschorst vanwege het onderzoek van de Rijksrecherche naar de signalen dat hij in elk geval tussen 2009 en 2014 jarenlang familie, vrienden en kennissen had gefêteerd. Hij zou ook diners zonder functioneel doel voor rekening van de politie hebben laten komen.

Smit zegt zich van geen kwaad bewust te zijn en zal zich volop verweren in de strafzaak die het Openbaar Ministerie voorbereidt. Daarin heeft Smit momenteel de kans getuigen te laten verhoren.

Aangifte
Het onderzoek begon in mei 2016 nadat zijn opvolger als districtschef van Oost en Zuidoost alarm had geslagen over een rekening voor vier Ajaxseizoenskaarten.

Hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg deed daarop aangifte. Volgens Smit zijn rancune, jaloezie en 'doorgeslagen integriteit' de aanleiding voor zijn problemen vlak voordat hij met pensioen zou gaan. Hij stelt dat tal van politiefunctionarissen, ook vooraanstaande leden van de korpsleiding, bijvoorbeeld voetbalwedstrijden bezochten zonder te betalen.

Smits advocaat Knoester noemt de berichten over het aanstaande strafontslag 'voorbarig' en wilde daarop donderdagochtend nog niet in gaan. "Misschien later vandaag."

Lees ook: Wie is politiechef Ad 'Adje Latje' Smit?

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden