Amsterdamse politie kampt met leegloop leidinggevenden

Paul Vugts

De Amsterdamse politie, die is opgegaan in de Nationale Politie, kampt met leegloop. Veel belangrijke leidinggevenden vertrekken en zijn moeilijk te vervangen. Van de 31 politiebureaus in de stad gaan er 14 dicht.

Prominente leidinggevenden van de Amsterdamse politie hebben geweigerd op hun eigen baan te solliciteren of hebben elders een baan gevonden. Naar opvolgers wordt nog gezocht. Onder de mensen die weggaan zijn recherchechefs en districtschefs die als algemeen commandant voetbalwedstrijden, demonstraties en ontruimingen leidden. Ingewijden vrezen dat bij calamiteiten of grote sociale onrust onvoldoende ervaren commandanten over zijn om operaties aan te sturen.

Commissarissen Chris Koers en Frank van de Streek, die de reorganisatie in Amsterdam leiden, vinden die vrees onterecht. Volgens hen zijn volop goed opgeleide opvolgers beschikbaar en hebben goede kandidaten inmiddels gesolliciteerd - ook uit andere delen van het land.

Gezichtsbepalend
Van de vier districtschefs zijn of gaan er in elk geval twee en waarschijnlijk drie weg - die in de binnenstad/Noord, Zuid en Oost/Zuidoost. Alleen de chef van district West blijft. Ook uit de top van de recherche vertrekken gezichtsbepalende chefs.

Van de 31 wijkteams blijven in de nieuwe opzet zeventien 'robuuste basisteams' over, met elk twee chefs. Veertien bureaus sluiten. De politietop benadrukt dat nog niet definitief vaststaat welke bureaus dichtgaan, maar aan het voorlopige plan (zie kaart) zal weinig veranderen.

Hoewel het aantal leidinggevenden van honderden naar ongeveer 120 wordt teruggebracht, heeft de top grote moeite geschikte kandidaten te vinden. De sollicitatieprocedure gaat de derde ronde in omdat bij de 'basisteams' en de recherche nog verscheidene plekken onbezet zijn.

Waar de meeste 'eenheden' (voorheen korpsen) in het land de strategische posities weer hebben bezet, moeten in Amsterdam nog tal van plekken worden ingevuld. De vraag is of daarvoor nog voldoende geschikte kandidaten zijn, nu velen elders in het land banen hebben aanvaard.

Rijkste van het land
Voordat het korps opging in de Nationale Politie, gold het als één van de rijkste van het land, met Den Haag. De meeste gebouwen waren in eigendom en golden als spaarpot. Nu zijn alle eigendommen gezamenlijk bezit van het landelijke korps, worden of zijn gebouwen verkocht en vloeit het geld naar arme delen van het land.

De Nationale Politie is bovenal bedoeld om efficiënter en slagvaardiger te zijn, maar moet ook een enorme bezuiniging opleveren van 230 miljoen per jaar na 2015.

Lees vandaag (17-10) meer in Het Parool: 'Wat kan politie nog?'

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden