Amsterdamse politici: wie is (nu weer) de populairste?

Niet alleen de populariteit van politieke partijen wisselt razendsnel, maar ook die van politici, blijkt uit een overzicht van de in Amsterdam uitgebrachte voorkeurstemmen.

Hugo Logtenberg
Fred Teeven. Beeld anp
Fred Teeven.Beeld anp

Fred Teeven, staatssecretaris van Justitie, haalde vorige week in Amsterdam 1977 stemmen. Als Tweede Kamerlid voor de VVD kreeg hij er bij de verkiezingen van 2010 nog 3541. Ook Tweede Kamerlid Tofik Dibi van GroenLinks deed het in de hoofdstad minder goed dan twee jaar geleden, ondanks, of misschien wel dankzij, zijn vergeefse poging lijsttrekker te worden: 978 stemmen. In 2010 waren het er nog 1107.

Bovengemiddeld goed in Amsterdam (6516 stemmen) scoorde Tanja Jadnanansing, nummer vier bij de PvdA. Ook oud-COC-voorzitter Vera Bergkamp (D66) is populair (4448 stemmen). Bij de overige Amsterdamse kandidaten vallen vooral die met een niet- westerse achtergrond op: SP'er Sadet Karabulut (1533) en de PvdA'ers Ahmed Marcouch (3123) en Khadija Arib (1377).

Meest in het oog springend is echter de score van oud-PvdA- gemeenteraadslid Amma Asante, op nummer vijftig onverkiesbaar, maar goed voor 2290 stemmen. Asante, verrast: 'Woh, wat leuk!' Haar verklaring: 'Ik heb keihard campagne gevoerd en Diederik Samsom heeft het fantastisch gedaan. In Amsterdam zal mijn Ghanese afkomst zeker hebben geholpen.'

Veruit de meeste gemeenteraads leden stonden op een onverkiesbare plaats. Zij eindigden in de staart van het peloton: VVD'er Daniël van der Ree (94), PvdA'er Emre Ünver (811), SP'er Maureen van der Pligt (381) en haar partijgenoot Peter Kwint (47). Op Johnas van Lammeren, nummer vijf op de lijst van de Partij voor de Dieren, werd in Amsterdam 429 keer gestemd, maar ook hij komt niet in de Kamer. Het enige raadslid dat de overstap naar Den Haag maakt, is Bas van 't Wout, 27ste op de lijst van de VVD. Hij haalde 541 stemmen. Dat waren er meer dan wethouder en oud-Kamerlid Andrée van Es als lijstduwer van GroenLinks kreeg (456).

Lees meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden