Amsterdamse podia waarderen 'lul-niet-lolly'

Amsterdamse podia kunnen de actie van het Haagse poppodium Paard van Troje, dat tienduizend 'lul-niet-lolly's' in huis heeft gehaald, wel waarderen.

Jelle de Ru
'Lul-niet-lolly's' moeten praten tijdens een concert voorkomen. Beeld .
'Lul-niet-lolly's' moeten praten tijdens een concert voorkomen.Beeld .

Het Haagse poppodium Paard van Troje heeft tienduizend 'lul-niet-lolly's' in huis gehaald, een sympathieke actie tegen minder sympathiek gedrag.

Het gratis uit te delen snoepgoed is een vriendelijke wenk om stil te zijn tijdens een concert. Praten met eten in de mond is immers onbeleefd.

Bij een hardrockconcert zal een bezoeker niet veel last hebben van een fluisterende buurman, maar bij een tranentrekkende singer-songwriter klinkt de gevoelige snaar dan toch minder.

Dutch disease
Zoals krakende popcorn bioscoopbezoekers irriteert, zo erg zijn praters tijdens een concert. Gezellig kletsen tijdens een optreden is vooral iets wat Nederlanders doen, vandaar dat dit gedrag onder artiesten the Dutch disease wordt genoemd.

Veel meer dan vragen om stilte kunnen de poptempels niet doen.

Amsterdamse podia kunnen de Haagse actie waarderen. Lisa Gritter van de Melkweg: "Wij hangen alleen briefjes op, op verzoek van de artiest zelf. Ludieke actie dit!"

Gesloten barren
Susan Lukkien van de Ziggo Dome: "Het is afhankelijk van de show. Bij André Rieu vragen wij het publiek stil te zijn op schermen en bij Adele waren enkele barren dicht. Bij Vrienden van Amstel maakt het niet zo veel uit."

Jurry Oortwijn van Paradiso: "Wij delen al jarenlang lolly's uit, maar doen dat juist om onze gasten stil te krijgen als zij het gebouw verlaten. Uitdelen tijdens concerten, daar hadden wij zelf niet aan gedacht!"

"Vooral concerten van onbekendere artiesten trekken een praatgraag publiek. Ik snap zelf echt niet waarom bezoekers dit doen. Een gebrek aan interesse in de muzikant, denk ik. Het fenomeen Dutch disease is niet iets om erg trots op te zijn."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden