'Amsterdamse' pionier van Argentijnse keuken overgenomen voor 130 miljoen

Restaurantketen Gaucho komt voor ruim 130 miljoen euro in handen van een investeringsmaatschappij. De Nederlandse bedenker van het Argentijnse themarestaurant, Ze'ev Godik, wil daarmee de in Amsterdam gestarte keten verder laten groeien.

Herman Stil
Een vestiging van Gauchos in Amsterdam. De internationale tak van van de in Nederland bedachte Argentijnse grillformule is net voor honderd miljoen pond verkocht. Beeld Mats van Soolingen
Een vestiging van Gauchos in Amsterdam. De internationale tak van van de in Nederland bedachte Argentijnse grillformule is net voor honderd miljoen pond verkocht.Beeld Mats van Soolingen

Godik zette Gauchos precies veertig jaar geleden op, toen hij in Amsterdam aan de Filmacademie studeerde. De eerste vestiging, in een kelder bij de Amsterdamse bloemenmarkt, zette de toon voor Argentijnse themarestaurants in Europa, inclusief het clichébeeld van koeienhuiden en gebeitst hout.

In de jaren negentig verruilde Godik Amsterdam voor Londen. Gauchos groeide van daar uit uiteindelijk naar meer dan vijftig vestigingen in vijf landen, maar telt na een aantal crises nu dertig zaken.

De overnameprijs van ruim honderd miljoen pond die de Britse investeerder Equistone nu overheeft voor een meerderheidsbelang in Gaucho Holdings, wekt dan ook verbazing, voor een bedrijf dat circa zestig miljoen pond per jaar omzet en daar rond de tien miljoen pond winst aan overhoudt.

Chic restaurant
Equistoine bezat al eerder een belang in het bedrijf, dat in 2007 met verlies werd verkocht. Het bedrijf koopt het meerdheidsbelang nu van een andere investeerder. Godik en het management van Gaucho Holdings houden een groot minderheidsbelang.

Gaucho heeft veertien vestigingen in Groot-Brittannië, Dubai, Hongkong en Buenos Aires - Shanghai en Singapore zitten in de pijplijn. In Engeland is Gaucho een chic restaurant met een prijskaartje dat gemiddeld rond de zeventig pond per couvert ligt.

Drie in Amsterdam
De twaalf Nederlandse vestigingen (drie in Amsterdam) richten zich op een iets minder hip publiek. Ze staan sinds 2012 formeel los van het Britse moederbedrijf. 'We mogen hun naam gebruiken, maar verder gaan we elk ons eigen weg', zegt directeur Jan Gee­nemans van Gauchos Nederland. Hier heeft de keten wel een extra 's' aan het einde van de naam.

Geenemans, die in 1982 door Godik bij Gauchos werd gehaald om het bedrijf te professionaliseren, vindt de overname 'mooi nieuws', alhoewel hij er zelf niet van profiteert. 'Het is leuk te zien dat wat al die jaren geleden door ons is bedacht, de tand van de tijd blijft doorstaan.'

CAU
Het Britse moederbedrijf baat sinds 2010 ook restaurantformule CAU (Carne Argentina Unica) uit, dat zich richt op de wat snellere maaltijd met steaks en hamburgers. Net zoals Gauchos in 1976 is de keten in Amsterdam bedacht: de eerste CAU-vestiging staat in de Damstraat.

Inmiddels zijn er ook zestien Britse vestigingen van CAU. Godik heeft nog eens tachtig plekken in de wereld op het oog voor het ketenrestaurant, waarvoor een deel van de ontvangen overnamesom zal worden gebruikt.

Dinsdag (19-01) in Het Parool: 'Pionier van de Argentijnse keuken van Amsterdamse kelder tot mondiaal miljoenenbedrijf'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden