Amsterdamse pilot geslaagd: reclame op dak van taxi toegestaan

De gemeente Amsterdam heeft goedgekeurd dat taxi's rondrijden met reclame op de daklichten. Op dit moment rijden er veertig taxi's met dakreclame door de stad, maar dat zullen er snel meer zijn.

De gemeente heeft TaxiTop, zoals de manier van adverteren wordt genoemd, officieel goedgekeurd. Beeld Cabture
De gemeente heeft TaxiTop, zoals de manier van adverteren wordt genoemd, officieel goedgekeurd.Beeld Cabture

De gemeente heeft TaxiTop, zoals de manier van adverteren wordt genoemd, officieel goedgekeurd. De pilot moest uitwijzen of er geen verwarring ontstond tussen de 'reclame-daklichten' en de verplichte lichten met het taxibedrijf en -nummer. Dat bleek niet het geval en daarom gaat Cabture, een bedrijf in taxireclame, meer adverteerders koppelen aan chauffeurs.

Onder meer taxibedrijven TCA, TaxiDirect en TCS zijn er akkoord mee dat hun chauffeurs met dakreclame rijden. Een chauffeur, die vaak een eigen auto heeft, mag zelf beslissen of hij reclame op zijn dak wil. Op dit moment staan er al honderden taxichauffeurs op de wachtlijst. Dat is niet gek: ze kunnen er tot tweehonderd euro per maand mee verdienen.

Screening
Niet iedere taxichauffeur komt in aanmerking. Wie reclame op zijn daklicht wenst, moet eerst door een screening van Cabture. 'We interviewen de chauffeurs om te kijken of zij wel gastvrij, vriendelijk en betrouwbaar zijn,' zegt Louaie El Rowidi van Cabture. 'We leggen hen bijvoorbeeld voor hoe ze om zouden gaan met dronken studenten of wat ze zouden doen als iemand met een blindengeleidehond de auto in wil. We willen taxichauffeurs stimuleren om goede gastheren te zijn. Zij zijn het visitekaartje van de stad.'

Naast Amsterdam rijden er sinds kort ook taxi's met reclame op het daklicht door Den Haag, Rotterdam en Utrecht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden