Amsterdamse Piet krijgt roetvegen en Andreaskruisen

De bijna 400 pieten krijgen bij de Amsterdamse Sinterklaasintocht een nieuw uiterlijk. Met felgekleurde pakken en pruiken van halflang, donkerbruin golvend haar, zullen de pieten eruitzien als Spaanse edellieden uit de zestiende eeuw.

Het nieuwe uiterlijk van de Amsterdamse pieten werd maandag gepresenteerd Beeld Patrick Meershoek
Het nieuwe uiterlijk van de Amsterdamse pieten werd maandag gepresenteerdBeeld Patrick Meershoek

Bij de jaarlijkse pietenbriefing in het Vossius Gymnasium presenteerde de Stichting Sint in Amsterdam (SSIA) maandagavond de nieuwe pakken voor de helper van Sinterklaas. Wat schmink betreft houdt Amsterdam het bij roetvegen. De nieuwe kledij en de schmink moeten het uiterlijk van de piet zo neutraal mogelijk houden.

Tot dit jaar heeft SSIA altijd Pietenpakken gehuurd, maar daar komt nu verandering. Eigen pietenpakken krijgen de helpers van de goedheiligman, met een duidelijk Amsterdams stempel: de pakken zijn voorzien van Andreaskruisen.

De stichting heeft zich voor het ontwerp laten inspireren door Spaanse edellieden uit de zestiende eeuw. Ineke van Berge, gepensioneerd hoofdcoupeuse van modeontwerper Frank Govers en hoofdpiet Midas Meester, bestudeerden tientallen schilderijen, etsen en tekeningen om een idee te vormen van nieuwe Pietenpakken en -pruiken.

Het introduceren van een nieuw pietenpak is, zo stelt SSIA in een persbericht, 'een middel om het Sinterklaasfeest, het mooiste kinderfeest ter wereld, op een voor ieder acceptabele wijze te vieren'.

Vorig jaar begon Amsterdam al met alleen schoorsteenpieten met roetvegen, dit jaar is het gehele uiterlijk vernieuwd.

Het nieuwe pietenpak met Andreaskruis op de cape. Beeld anp
Het nieuwe pietenpak met Andreaskruis op de cape.Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden