Amsterdamse pastor tipt daklozen per sms over eten, bed en bijbaantjes

Dertig daklozen krijgen vanaf maandag elke dag gratis sms'jes en Whatsappberichten met informatie over opvangplekken, gratis warme maaltijden, inloophuizen, kledingverstrekking, wifipunten, weerberichten en bijbaantjes bij bijvoorbeeld veegploegen.

Pastor Luc Tanja stuurt praktische berichten en mooie spreuken. Beeld Roï Shiratski
Pastor Luc Tanja stuurt praktische berichten en mooie spreuken.Beeld Roï Shiratski

Tussen deze berichten, die twee keer per dag worden verstuurd, zitten ook opbeurende spreuken of uitspraken.

De service moet 'nieuwe' daklozen, die nog niet langer dan twee jaar op straat leven, de weg wijzen in de daklozenwereld. Slaat pilotproject Straat Troubadour van het Leger des Heils, Straatpastoraat van de Protestantse Diaconie en de Vodafone Foundation aan, dan wordt dit ook in andere grote steden uitgevoerd.

Een gezonde bedelaar
Pastor Luc Tanja van de Protestantse Diaconie zal de sms- en Whatsappberichten versturen. 'We zien dat vooral jongeren tussen de 18 en 25 jaar en ouderen vanaf 58 zich hebben aangemeld. Ze hoeven bij mij niet hun identiteitsbewijs te laten zien, ik heb genoeg aan een voornaam en telefoonnummer.'

Er zijn al verschillende testberichten de deur uitgegaan: 'Wil je wat bijverdienen met het verkopen van de straatkrant? Ga dan naar...' En: 'Slaap je buiten? Er is winteropvang beschikbaar. Aanmelden bij...' 'Maar ik stop er ook vaak tips tussen over een kapper die dak- en thuislozen knipt, of een leuk kerstfeest dat voor daklozen is georganiseerd,' zegt Luc Tanja. Leest hij ergens een mooie spreuk, dan krijgen de daklozen die ook toegestuurd, zoals deze: 'Een gezonde bedelaar is gelukkiger dan een zieke koning.' Straatpastor Tanja: 'Je wilt ze ook een bemoedigende uitspraak meegeven.'

Het project duurt een half jaar. 'We willen graag kwetsbare groepen helpen met onze moderne technologie. We zagen dat veel daklozen een mobiele telefoon hebben, dat is toch een eerste levensbehoefte. Na dat half jaar gaan we de zaak evalueren. Worden de berichten wel gelezen en welke boodschappen slaan aan? Bij succes kunnen we ook aan de slag in de andere steden,' aldus Danielle Puma van de Vodafone Foundation.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden