Amsterdamse partijen zetten zich in voor Joodse belangen

Elf Amsterdamse politieke partijen tekenen dinsdagavond een akkoord dat de belangen van de Joodse gemeenschap in Amsterdam moet versterken.

Begin deze maand troffen de eigenaars van koosjer restaurant HaCarmel een enorme ster aan in hun voorruit. Beeld anp
Begin deze maand troffen de eigenaars van koosjer restaurant HaCarmel een enorme ster aan in hun voorruit.Beeld anp

De partijen (D66, VVD, SP, GroenLinks, PvdA, Forum voor Democratie, CDA, SGP, PvdD, Partij van de Ouderen, ChristenUnie en 50Plus) ondertekenen het akkoord dinsdagavond tijdens een debat van de Joodse Gemeente Amsterdam, het NIHS.

Ruben Vis, secretaris van het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK), de organisatie van Joodse Gemeenten, nam initiatief voor het akkoord en vroeg de partijen dat te ondertekenen. "Met het akkoord spreken de partijen uit dat de stad haar Joodse geschiedenis zal koesteren, en zich om haar Joodse inwoners zal bekommeren," zegt Vis.

Veiligheid na vernielingen
Concreet hoopt hij dat de partijen meer zullen doen tegen antisemitische geluiden, en actie ondernemen voor de veiligheid van Joodse Amsterdammers.

De gebeurtenissen rond koosjer restaurant HaCarmel op de Amstelveenseweg vormden hiervoor de aanleiding. HaCarmel werd in korte tijd drie keer belaagd: een Palestijnse man vernielde de zaak in december met een knuppel, in januari werd het restaurant besmeurd met eieren en mayonaise en vorige week werd de voorruit geruïneerd. De politie en burgemeester Van Aartsen besloten camera's bij het restaurant op te hangen.

Februaristaking
Daarnaast staat er in het akkoord dat de partijen zich hard zullen maken voor onderwijs over Joods Amsterdam; voor schoolgaande kinderen en nieuwe bewoners van de stad.

Vis: "Vorige week las ik in Het Parool een interview met Gerdi Verbeet, waarin zij met de verslaggever overeen kwam dat de meeste scholieren niet meer weten wat de Februaristaking is. Dat is zo'n wezenlijk onderdeel van Amsterdam; wie hier woont zou dat moeten weten."

Ook beloven de partijen zich in te zetten dat iedere scholier een bezoek brengt aan een plek die iets vertelt over de holocaust; zoals het Joods Historisch Museum of de Hollandsche Schouwburg.

Niet iedereen doet mee
Niet alle partijen ondertekenen het akkoord van Vis, zoals Bij1. De partij is het niet eens met de gebruikte definitie van antisemitisme. Kritiek op de politieke gang van zaken van Israël kunnen volgens die term ook als antisemitisch beschouwd worden, schrijft Bij1 in een verklaring op hun site.

'Als BIJ1 vinden wij echter dat kritiek op Israël iets wezenlijks anders is dan discriminatie, uitsluiting en bedreiging van Joden. Het laatste moet stevig aangepakt worden, terwijl het eerste mogelijk zou moeten zijn binnen de wettelijke kaders.'

Het ondertekende akkoord. Beeld
Het ondertekende akkoord.Beeld

Koosjer eten bij HaCarmel: 'Die vlag blijft'

De glasscherven liggen zondagmiddag nog verspreid over de vloer, een medewerker van het restaurant veegt ze op. Daarna loopt hij naar buiten met een Israëlische vlag en hangt die op boven de deur. Het is een aanzienlijk groter exemplaar dan de vorige vlag. "Dan kan de dader het nog beter zien. Ik pik dit niet," zegt Sami Bar-On, eigenaar van HaCarmel aan de Amstelveenseweg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden