Amsterdamse participeert in wereldrecordpoging skydiven

Zestig vrouwelijke skydivers die hand in hand naar de aarde suizen - het zou een wereldrecord zijn. De Amsterdamse Kim van der Horst doet mee.

Kim van der Horst Beeld Het Parool/ Bas Driessen
Kim van der HorstBeeld Het Parool/ Bas Driessen

'Mijn allergrootste angst? Dat ik niet bij het basisteam zit.' Het antwoord van de Amsterdamse parachutiste Kim van der Horst (35) is veelzeggend. Angst voor hoogte, niet openende parachutes of lijnen die in elkaar verstrikt raken, heeft ze niet. Als ze maar uit dat vliegtuig mag springen.

Dat moet ze dan doen met 59 anderen. Het moet een wereldrecord opleveren: zestig vrouwelijke skydivers die hand in hand naar beneden suizen. Op dit moment staat dat record op 42 vrouwen.

'Fuck-up'
De organisatie van de recordpoging heeft 89 springers uit de hele wereld uitgenodigd. Van hen worden zestig uitgekozen voor de echte sprong. 'Het is net als bij het voetbal: Degene die een 'fuck-up', een fout in de training, maakt, komt op de reservebank. En dan ben ik ook nog de enige Nederlandse. Dat geeft extra druk', zegt Van der Horst. Maar ze heeft al het Nederlands record in handen, met een sprong met elf mensen.

Morgen vertrekt Van der Horst, naast skydiver ook manager van Fondation Constant, de stichting die het oeuvre van Cobra-kunstenaar Constant beheert, naar Eloy in Arizona. De organisatoren beleggen eerst een trainingskamp om te bepalen in welke formatie wordt gevlogen en wie op welke positie in de formatie komt.

'Bellyflying had ik wel gezien'
Het gaat om het Women's Vertical World Record. Vertical betekent dat de parachutisten met het hoofd naar beneden op de aarde af vliegen, met meer dan tweehonderd kilometer per uur. 'Want bellyflying, met de buik naar de grond, dat had ik na de cursus wel gezien.'

'Vliegen, dat is waar de mens altijd van heeft gedroomd. Wat wij doen, komt heel dicht in de buurt. Zeker doordat we kunnen sturen. Hoe meer controle je hebt, hoe leuker het is.'

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden