Amsterdamse ouders krijgen ranglijst basisscholen

Ouders kunnen voor het eerst zien of hun kinderen risico lopen op een leerachterstand. De Kwaliteitswijzer die de gemeente Amsterdam en de basisscholen publiceren, geeft inzicht in resultaten per klas.

Leerlingen van de 5de Montessorischool Watergraafsmeer in Amsterdam maken de Citotoets. © anp Beeld
Leerlingen van de 5de Montessorischool Watergraafsmeer in Amsterdam maken de Citotoets. © anp

De Kwaliteitswijzer wordt morgen officieel gepubliceerd. Op deze website is de complete gids nu al te vinden (zie de links onderaan deze pagina). Ouders en leerkrachten hebben voor het eerst een goede mogelijkheid om de resultaten van scholen te vergelijken. Niet alleen worden de cijfers van de Cito- toets in groep 8 openbaar, ook is te zien hoeveel procent van de kinderen een voldoende haalde voor de toetsen in groep 2, 3, 4 en 6.

Bovendien is te zien wat het inspectieoordeel is en hoeveel achterstandsleerlingen er op school zitten. De Spiegel PO is het overzicht van de schoolbesturen, dezelfde gegevens weergegeven in ander formaat.

Zo reëel mogelijk beeld
Onderwijswethouder Lodewijk Asscher stuurt de Kwaliteitswijzer aan alle ouders van peuters, zodat zij hem kunnen gebruiken bij de schoolkeuze. Asscher: 'Ik wil ouders een zo reëel mogelijk beeld van scholen geven. Natuurlijk wordt de schoolkeuze niet alleen door resultaten bepaald, maar ook door sfeer. Ouders kunnen zo wel veel beter het gesprek met de leerkrachten aangaan.'

Als de tussenresultaten bijvoorbeeld slechter zijn dan de eind-Cito in groep acht, kan dat bijvoorbeeld betekenen dat het onderwijs op een school achteruitgaat. De angst dat ouders slecht scorende scholen gaan mijden, heeft Asscher niet. 'Ik denk dat de cijfers juist relativeren.

Op een populaire school kunnen de resultaten misschien wel minder goed zijn dan iedereen dacht.' De Kwaliteitswijzer maakt onderdeel uit van de Kwaliteitsaanpak Basisonderwijs, een initatief van de gemeente Amsterdam om de onderwijskwaliteit te verbeteren.

Ouders kunnen verbeteringen eisen
Ook de Onderwijs Consumenten Organisatie, die de belangen van ouders en leerlingen behartigt, denkt dat ouders nu beter beslagen ten ijs komen. Menno van de Koppel: 'Dit hadden we een paar jaar geleden niet durven dromen. In andere steden zijn ze ook nog niet zover.' Van de Koppel: 'Als jouw kind slecht scoort met rekenen en je ziet in dit overzicht dat de hele klas slechter rekent dan op vergelijkbare scholen, dan kunnen ouders eisen dat het rekenonderwijs verbetert.'

Bestuurder Martin Knoop van de Algemene Onderwijs Bond vult aan: 'In het voortgezet onderwijs zijn objectieve gegevens al langer openbaar.

Natuurlijk is bij de schoolkeuze behalve de resultaten ook een positief gevoel belangrijk, leerlingen brengen er immers acht belangrijke jaren door.' (Marieke Monden)

Lees vandaag meer over dit onderwerp in PS KInd in Het Parool

Download
Spiegel primair onderwijs in Amsterdam 2010 - 2011 (pdf)
Kwaliteitswijzer basisonderwijs Amsterdam 2010 - 2011 (pdf)

Onderwijswethouder Lodwijk Asscher. © anp Beeld
Onderwijswethouder Lodwijk Asscher. © anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden