Amsterdamse ouders boos over uitslag schoolmatching

Ouders van achtstegroepers, verenigd op het ouderforum Stichting Vrije Schoolkeuze Amsterdam (VSA), zijn boos en teleurgesteld over de uitslag van het nieuwe matchingsysteem voor middelbare scholen.

Beeld anp

Ze zijn ontevreden over het feit dat niet meer dan 74 procent van de 7500 kinderen naar de school van hun eerste voorkeur kunnen. Krijn van Beek van de VSA vraagt zich af waarom de gemeente en schoolbesturen niet naar de ouders hebben geluisterd. 'Hebben de schoolbesturen gepoogd hun aanbod meer te richten op de wensen van kinderen en hun ouders? Waar hebben ze klassen bijgemaakt om de mismatch te verkleinen?'

Op het openbare forum van de site van de VSA wordt gesuggereerd dat sommige populaire scholen nog wel plekken hebben en dat er nog een groep is die nog niet heeft geloot. Ook worden op het forum voorstellen gedaan om te ruilen van school. Ruilen mag niet volgens scholenkoepel Osvo.

Onduidelijke status
Wel is al duidelijk dat zo'n tachtig kinderen nog niet waren geplaatst vanwege een onduidelijke status in het matchingsysteem, omdat scholen soms nog niet de juiste informatie hadden gestuurd. Volgens Hans Duivenvoorden, projectleider van het matchingsysteem bij scholenkoepel Osvo, gaat het inmiddels nog over 45 kinderen. 'Daar zitten ook kinderen bij die zich misschien hebben teruggetrokken of die zijn geëmigreerd.'
Het bestuur van Osvo was niet bereikbaar voor commentaar.

Osvo-voorzitter Betty van Nieuwenhuizen wilde gisteren alleen melden dat het systeem wordt geëvalueerd. Over drie weken komt een eerste uitslag.

Kinderen horen vandaag of uiterlijk maandag naar welke school in Amsterdam ze mogen.

Minder leerlingen dan verwacht loten mee

Vorig jaar schreven nog 8122 kinderen zich in op Amsterdamse middelbare scholen. Dat zijn er dit jaar 7500. Hoe kan dat? Waarschijnlijk is de afname te verklaren door minder inschrijvingen van kinderen uit omringende gemeenten. Misschien hebben zij uit voorzorg gekozen voor een school in hun buurt - bijvoorbeeld in Amstelveen of Weesp - om niet in het lotingssysteem terecht te komen.

Een andere verklaring, minder plausibel, maar wel zorgelijk, zou zijn dat er opeens 600 kinderen uit het systeem zijn gevallen. 'Dat is mijn nachtmerrie,' zegt Menno van de Koppel van de Onderwijs Consumenten Organisatie, die weet dat de verwachting was dat er 8000 kinderen naar Amsterdamse middelbare scholen wilden.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden