Amsterdamse oud-notaris uit ambt gezet na gesjoemel

De Amsterdamse oud-notaris Paul Vierveijzer (49) is uit het ambt gezet door de Kamer voor het Notariaat. Hij stortte samen met zijn boekhouder geld van cliënten van het Amsterdamse kantoor Brummelhuis Vierveijzer op zijn privérekening.

Maarten van Dun
archieffoto. Beeld anp
archieffoto.Beeld anp

De Kamer voor het Notariaat, het tuchtrechtelijke orgaan van de beroepsgroep, legde Vierveijzer eind maart de zwaarste straf op: hij mag nooit meer als zelfstandig notaris werken. Vierveijzer is tegen die uitspraak in appel gegaan.

In de uitspraak, die is gepubliceerd door vakblad Advocatie, is te lezen dat de boekhouder grote bedragen overboekte naar zijn eigen creditcardrekening en naar een privérekening in Spanje, onder meer om een huis te kopen. Ook Vierveijzer kreeg geld gestort, waaronder een overboeking van 114.000 euro op zijn privérekening.

Doodzonde
Het ging om geld dat cliënten op de zogenaamde derdengeldenrekening van het kantoor in bewaring gaven. Dat kan dan bijvoorbeeld gaan om aanbetalingen voor een vastgoedtransactie of een erfenis.

Het is voor een notaris een doodzonde om cliëntgelden voor privédoeleinden te gebruiken, omdat daarmee het vertrouwen in het notarisambt wordt geschaad. Cliënten moeten er vanuit kunnen gaan dan hun geld bij de notaris veilig is.

Het gesjoemel kwam aan het licht nadat Vierveijzer's kantoorgenoot, notaris Martine Brummelhuis, een extern accountantskantoor een onderzoek liet verrichten. Brummelhuis diende na dat onderzoek een klacht in tegen haar partner bij het Bureau Financieel Toezicht, de toezichthouder op het notariaat.

Labiele toestand
Toen de boekhouder tijdens dat interne onderzoek werd bevraagd, erkende hij onmiddellijk te hebben gerommeld en ook Vierveijzer legde een bekentenis af, al trok hij die later in: hij stelde in een 'emotioneel labiele toestand' te hebben verklaard. Tijdens de tuchtrechtszaak hield Vierveijzer vol dat de boekhouder hem had verteld dat de bedragen afkomstig waren uit 'oude potjes' en dat het geld hem rechtmatig toekwam. Kantoorgenoot Brummelhuis zou geen recht hebben gehad op de gelden: zij werd pas later partner.

Volgens Vierveijzer had de boekhouder, die al sinds de jaren tachtig bij het kantoor werkte, een bijzondere positie: hij was feitelijk de baas over de financiële huishouding en was, aldus Vierveijzer, 'oppermachtig'. De notarissen stonden in de hiërarchie onder hem, hoewel Vierveijzer ook al sinds 2000 als notaris werkzaam was bij het kantoor.

De Kamer vond dat Vierveijzer beter had moeten controleren waar de gelden vandaan kwamen - te meer omdat 'alleen al de hoogte van het bedrag van 114.000 euro aanleiding zou moeten zijn voor navraag, overleg en onderzoek.' De Kamer vindt het bovendien vreemd dat Vierveijzer geen aangifte heeft willen doen tegen de oud-boekhouder, terwijl hij zichzelf presenteert als slachtoffer van de malversaties van die boekhouder.

Hiaat in de wet
Na het interne onderzoek verliet Vierveijzer het kantoor, dat sindsdien door zijn voormalig kantoorgenoot Martine Brummelhuis is voortgezet.
Opmerkelijk genoeg betekent de uitspraak van de Kamer tegen Vierveijzer geen beroepsverbod: door een hiaat in de wet mag een uit het ambt gezette notaris gewoon als kandidaat-notaris verder gaan. Deze maas in de wet is de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) een doorn in het oog: via een door de KNB aangespannen tuchtrechtszaak kreeg een notariskantoor dat in zee ging met een uit het ambt gezette notaris een officiële waarschuwing.

Dat is van belang in de zaak van Vierveijzer: hij trad na zijn vertrek bij Brummelhuis Vierveijzer als kandidaat-notaris in dienst bij het Amstelveense notariskantoor Amson Kolhof.

Het notariaat kent de afgelopen jaren meer schandalen met sjoemelende notarissen dan voorheen. Zo werden, onder andere, de Amsterdamse notarissen René Boerekamp en Bernard Blijleven uit het ambt gezet nadat zij een greep in de derdengeldenkas deden. Boerekamp zorgde zo dat zijn herenmodezaken voldoende liquide middelen hadden, terwijl Blijleven claimt slachtoffer te zijn geworden van een even spectaculaire als in nevelen gehuld gebleven oplichting. Hij liet ruim 1,9 miljoen euro aan cliëntgelden verdwijnen.

Uit een onderzoek van het Bureau Financieel Toezicht bleek in februari van dit jaar dat zo'n 95 van de 783 notariskantoren in Nederland in financiële problemen verkeren. Dat maakt notarissen volgens het BFT-rapport vatbaar voor de verleiding met hun vingers aan het geld van cliënten te komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden