Amsterdamse opperrabbijn Ralbag op non-actief

Het dagelijks bestuur van de Joodse Gemeente Amsterdam heeft opperrabbijn Aryeh Ralbag voorlopig van zijn taken ontheven. De gemeente heeft dat dinsdagavond laten weten. De organisatie reageert daarmee op een verklaring mede ondertekend door de geestelijke waarin wordt gesteld dat homoseksualiteit te genezen is.

ANP/Redactie
Afgevaardigden van de Joodse gemeenschap, waaronder Ronnie Eisenmann (L) van de Joodse Gemeenschap Amsterdam. © ANP Beeld
Afgevaardigden van de Joodse gemeenschap, waaronder Ronnie Eisenmann (L) van de Joodse Gemeenschap Amsterdam. © ANP

Ralbag blijft in elk geval op non-actief tot er een gesprek met hem is geweest. Eerder verklaarde voorzitter Ronnie Eisenmann van de gemeente al dat Ralbag niet namens de Amsterdamse gemeenschap sprak. Volgens de preses past de afgegeven verklaring niet in de Nederlandse 'bevindingen en feiten'.

Homohuwelijk
In de verklaring nemen tientallen rabbijnen en andere joodse leiders stelling tegen het homohuwelijk. Eisenmann distantieert zich van die stellingname. 'Het is niet aan het bestuur om over zaken te oordelen die achter de voordeur spelen', verklaarde hij. 'Circa 80 procent van onze leden leeft niet helemaal volgens de Thora. Daar valt ook seksuele geaardheid onder. Het is niet aan ons om daarover te oordelen.'

Volgens de Joodse Gemeente Amsterdam zou Ralbag uit eigen overweging de verklaring hebben getekend en zijn daarbij zijn nevenfuncties genoemd. Eén daarvan is dus opperrabbijn van Amsterdam.

'Verklaring verwerpelijk'
Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) vindt dat Ralbag de ondertekening van het document moet intrekken, of anders moet opstappen als opperrabbijn van Amsterdam. Het CIDI noemt de verklaring van de rabbijnen en joodse leiders verwerpelijk. 'CIDI verwerpt elk onderscheid naar ras, afkomst of seksuele geaardheid', aldus de organisatie vandaag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden