Amsterdamse onderzoekers ontdekken zwakke plek groeiende tumoren

Onderzoekers van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam hebben een methode ontwikkeld om te bepalen welk aminozuur de groei van tumoren het meest beperkt. Dat geeft mogelijkheden om kankergezwellen gericht uit te hongeren.

De methode werd ontwikkeld door onderzoekers van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis Beeld anp
De methode werd ontwikkeld door onderzoekers van het Antoni van LeeuwenhoekziekenhuisBeeld anp

Met het opsporen van deze belangrijke aminozuren is er nog geen behandeling waar patiënten iets aan hebben. Dat zal ook nog wel een paar jaar duren, schrijft het Nederlands Kanker Instituut in een persbericht over de bevindingen. Volgens onderzoeksleider Reuven Agami worden de komende tijd 'allerlei inspirerende mogelijkheden' getest om de aanvoer van het aminozuur en daarmee de ontwikkeling van de tumor te beïnvloeden.

Diricore
Menselijke kankercellen gebruiken hun energie en bouwstoffen vooral voor celdeling en overleving, waardoor ze hun voorraad aminozuren zover uitputten dat het hun groei beperkt. Als bepaald kan worden van welke aminozuren er zo weinig zijn, kan die kennis gebruikt worden om de groei van de tumor verder te remmen en zo de tumor te bestrijden.

Het verschilt per tumor en per patiënt voor welk aminozuurtekort een tumor gevoelig is. Dat maakte het tot nu toe extreem lastig om te achterhalen welke zuren de groei van een gezwel beperken. Door de nieuwe methode, differential ribosome codon reading - afgekort: diricore - kan dat nu voor 'vrijwel elke tumor' gemeten worden, aldus Agami.

In de digitale versie van het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Nature verschijnt maandagavond een artikel over deze uitvinding.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden