Amsterdamse onderzoeker vestigt wereldrecord met zwerm drones

Voor het eerst vlogen dertig drones autonoom als een zwerm vogels over een weiland, zonder dat iemand op de grond ze aanstuurde. Daarmee hebben ze een wereldrecord gevestigd.

Olga Ketellapper
Dertig drones vliegen in een zwerm boven een weiland Beeld Vrije Universiteit Amsterdam
Dertig drones vliegen in een zwerm boven een weilandBeeld Vrije Universiteit Amsterdam

Het is een project van een groep Hongaarse wetenschappers en een Amsterdamse onderzoeker, hoogleraar artificial intelligence Guszti Eiben van de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Het totale gebrek aan centrale aansturing is nieuw, zegt hij. "De meeste drones, zoals gebruikt bij een popconcert of sportevenement, worden aangestuurd door iemand die op de grond staat met een afstandsbediening op basis van een vooraf bedacht plan.

Vogels
Maar deze drones kunnen zelf vliegen, met elkaar communiceren, hun vlucht synchroniseren, grote zwermen vormen en collectief naar hun doel vliegen terwijl ze obstakels en elkaar ontwijken - net zoals vogels. De drones vlogen in Hongarije.

Eiben: "Wij hebben de drones software meegegeven zodat ze kunnen nadenken op het niveau van een vogel, bijvoorbeeld een spreeuw. Ze maken afzonderlijk observaties en reageren op prikkels."

(Tekst gaat verder onder filmpje)

Duizend drones
Een tweede wereldrecord heeft het Hongaars-Amsterdamse team gehaald door in een computersimulatie duizend drones te laten zwermen met een snelheid van 115 kilometer per uur.

De onderliggende modellen hiervoor zijn nieuw. De Hongaarse onderzoekers gebruikten modellen om het vlieggedrag van vogels door drones te laten nabootsen, Eiben voegde daar evolutie aan toe. "Ik kan een kudde drones aan evolutie onderwerpen. Zoals vogels evolutionair leerden vliegen, doen deze drones dat nu ook. Wat in de natuur werkt, werkt kunstmatig ook."

Pakketbezorging
Eiben ziet drie belangrijke toepassingen van drones die 'dit kunstje' kunnen. Ze kunnen ingezet worden bij zoekacties, waarbij een klein terrein in korte tijd doorzocht moet worden. Ook kunnen ze bijvoorbeeld gebruikt worden om natuurgebieden te monitoren. Daar zouden ze zelfs tussen bomen door kunnen vliegen, omdat ze obstakels kunnen ontwijken.

Een derde toepassing is pakketlevering. "Als de techniek goedkoop genoeg wordt, is dit de toekomst van het bezorgen van pakketjes met drones die lantaarnpalen, schoorstenen, flats en elkaar kunnen ontwijken."

Al zal dat nog wel even duren, denkt Eibers: "Ongeveer vijf jaar nadat zelfsturende auto's legaal worden."

null Beeld VU
Beeld VU

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden