Plus

Amsterdamse ondernemers dupe miljoenenoplichting

Onschuldige ondernemers zagen miljoenen verdampen, nadat ze waren ingegaan op fantastische beloftes. De Fiod stuit tijdens het onderzoek op nóg meer zaken.

Maarten van Dun
null Beeld Gijs Kast
Beeld Gijs Kast

In het Zwitserse Buchs, een slaperig bergdorpje met zo'n tienduizend inwoners op de grens met Liechtenstein, woont een grijze zestiger met een vriendelijk gezicht. Zijn naam is Martin Nett en hij zou een druk bestaan moeten hebben: hij is namelijk directeur van meer dan tweehonderd bedrijven.

In werkelijkheid doet Nett waarschijnlijk niet veel meer dan het openen van de post. De bedrijven staan op zijn naam, maar anderen lijken de werkelijke zeggenschap te hebben.

Dat geldt ook voor Netts bedrijf ProAktiv AG. Via ProAktiv zou een groep Nederlanders op grote schaal geld hebben laten verdwijnen dat zou zijn verdiend door ondernemers op te lichten. De groep Nederlanders staat centraal in een strafrechtelijk onderzoek waarin de Fiod een kluwen van oplichtingen en fraudezaken tracht te ontwarren. Onschuldige ondernemers zagen grote bedragen verdampen. Ze zouden zijn verleid met beloftes over miljoenenwinsten.

Bekende namen
Eén van de mannen die zijn geld in ProAktiv zag verdwijnen, is een oud-tophockeyer, die in 2014 in contact komt met Bart van G. (50), een omstreden oud-makelaar en hypotheekadviseur uit Vleuten. Volgens de hockeyinternational vertelt Van G. een verhaal over een unieke investeringskans.

Meerdere mensen investeren, waaronder een Amsterdams vastgoedfonds en een vooraanstaand lid van de Quote 500. In totaal worden miljoenen ingelegd, die worden overgemaakt naar ProAktiv in Zwitserland.

Twee keer wordt inderdaad netjes rendement uitgekeerd aan de investeerders. Alles lijkt goed te gaan. Maar de geldstroom stokt. Bart van G. ontwijkt telefoontjes en komt met excuses, maar langzaam zien de investeerders de waarheid onder ogen: een groot deel van hun geld is weg.

Verdwenen
Niet duidelijk is of justitie deze zaak in het vizier heeft, want er is geen aangifte gedaan.

Maar het lijkt er sterk op dat het geld waarmee Van G. zijn investeerders twee keer betaalde, afkomstig is van een andere vermoede oplichting, die wél door de Fiod wordt onderzocht.

De rechercheurs zien een bekende naam opduiken: de gevallen belastingadviseur Annique Botermans, die voor meer zaken in beeld is bij justitie. Botermans zou samen met notaris Piet Planting een transportondernemer uit Noord-Holland hebben bedrogen. Botermans beloofde de ondernemer dat zij zijn vermogen veilig zou beleggen bij ProAktiv in Zwitserland. Uiteindelijk maakt de man meer dan een miljoen over, maar in Zwitserland verdwijnt zijn geld.

Het lijkt er sterk op dat het geld van de transportondernemer vanuit ProAktiv direct is doorgesluisd door Bart van G., die daarmee zijn investeerders korte tijd zoet hield.

Verdubbeld
Hendrik Jan Bos, de advocaat van de transportondernemer, wil dat de Nederlandse justitie in Zwitserland aandringt op maatregelen tegen ProAktiv en Martin Nett, die als stroman betrokken zou zijn bij meer oplichtingszaken.

Terwijl de Fiod-rechercheurs spitten, stuiten ze op nóg meer vermoede investeringsfraudes. Eén van de verdachten in die zaak is Christiaan van L., die een vestiging van de RegioBank runt in Gennep. De RegioBank is een dochter­bedrijf van SNS Bank. De SNS heeft aangifte gedaan tegen Van L., die mogelijk meer slachtof­fers zou hebben gemaakt door zich
voor te doen als bankdirecteur. Daarbij lijkt hij soms samen te werken met Bart van G.

Eén van de mogelijke slachtoffers is een Amsterdamse dertiger, die een aanzienlijk vermogen had opgebouwd als consultant. Hij komt in 2014 in contact met Van L., die de consultant een heel aantrekkelijk aanbod doet: als hij een half miljoen euro inlegt, zal hij het binnen een paar maanden verdubbelen. Het geld zal worden gebruikt voor interbancaire leningen. De consultant heeft vertrouwen en maakt een half miljoen euro over.

Gewelddadige troubleshooter
Uit het dossier blijkt dat Van L. het geld niet investeert, maar overboekt naar een ander bedrijf. Intussen worden aan de consultant nieuwe investeringsvoorstellen gedaan, waarbij de winst moet oplopen tot tien miljoen. Als de consultant vragen stelt, krijgt hij te horen dat zijn geld is uitgeleend aan de regering van Venezuela.

Dan schuift ook Martin van der K. (54) aan bij vergaderingen. Die heeft een reputatie: in de jaren tachtig is Van der K. tot tbs veroordeeld vanwege een gewelddadige doodslag. Tijdens zijn lange criminele carrière is hij al eens uit de gevangenis ontsnapt en in de tbs-kliniek getrouwd met een bewaarster.

Volgens het dossier biedt Van der K. zich aan als troubleshooter, zoals hij dat vaker lijkt te doen. Hij wil wel helpen het geïnvesteerde geld terug te halen, maar dan zal fors moeten worden betaald. De consultant gaat niet op het aanbod in. Daarna worden hij en zijn familieleden per telefoon en e-mail ernstig bedreigd. Wie achter de bedreigingen zit, wordt niet duidelijk. Eén ding is zeker: zijn geld ziet de consultant nooit meer terug.

Lees ook: Notariële papieren vervalst en geldstromen ondoorzichtig [+] en Oplichters wijzen naar elkaar

Schadevergoeding

De oplichtingen in het verhaal zijn onderwerp van het grootschalige Wakatobi-onderzoek, dat nog volop loopt. De rechercheurs onderzoeken verder nog een aantal opvallende transacties in het zakelijke verkeer, waarbij nog niet duidelijk is wie dader is en wie slachtoffer.

Eind november werden bij invallen 14 panden doorzocht. De advocaat van Annique Botermans wil niet reageren. Een stichting gelieerd aan Botermans en notaris Piet Planting is recent veroordeeld tot het betalen van 750.000 euro schadevergoeding aan de Noord-Hollandse transportondernemer.

Christiaan van L., Bart van G. en Martin van der K. zijn onbereikbaar voor commentaar. Ook Martin Nett uit Zwitserland reageert niet op een contactverzoek

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden