Amsterdamse ondernemer wil met app Gyld kapperswereld openbreken

Met de nieuwe app Gyld kunnen mensen op elk moment van de dag een kapper of visagist bestellen - aan huis of op kantoor. Een Amsterdamse ondernemer wil met deze 'Uber voor kappers' de branche voorgoed veranderen.

Dave Rader (links) bedacht Gyld, de Uber voor kappers Beeld Gyld

'Hoe kan het dat alles via smartphone te bestellen is, maar dat we nog op de ouderwetse manier naar de kapper gaan? We bellen, vragen wanneer er een plekje vrij is en togen dan op onze vrije zaterdagmiddag naar de kapsalon,' zegt de Amsterdamse ondernemer Dave Rader (45), oprichter van de freelancekappersdienst Gyld. Met de lancering over een maand, hoopt hij hierin verandering te brengen en de kappersbranche te ontwrichten.

Gyld - Oudengels voor gilde - heeft net als de onlinetaxidienst Uberpop een on-demandservice. Kappers en visagisten kunnen op elk moment van de dag en op elke plek worden besteld. 'Stel, je gaat een avondje uit en besluit op het laatste moment dat je je haar of make-up wilt laten doen. Dan bestel je een kapper of visagist die meteen komt,' zegt Rader.

Gyld vertoont ook gelijkenissen met onlinemarktplaats Airbnb, waar privéaccommodaties worden verhuurd. Op de website van Gyld kun je straks de profielen en portfolio's van aangesloten freelancekappers en -visagisten bekijken. Een afspraak is met een druk op de knop ingepland.

Drempel wegnemen
Het doel van Gyld is om de drempel tussen freelancekappers en consumenten weg te nemen en daarnaast de snelgroeiende groep zelfstandigen te professionaliseren. Rader: 'Uit ons onderzoek blijkt dat het voor veel freelancekappers moeilijk is nieuwe klanten te vinden en die aan zich te binden.'

Volgens Bart Bijvank van de kappersbrancheorganisatie Anko zal de impact die Gyld zal hebben op de kapperswereld meevallen. 'Het kan zijn dat het iets toevoegt, maar ontwrichten? Nee hoor,' zegt hij.

Tachtig procent van de omzet binnen de kappersbranche wordt nog altijd in de salon gemaakt. Hij gaat zich pas zorgen maken als het aantal kapsalons sterk daalt. 'Knippen leer je in de praktijk en de salon is hiervoor een belangrijke plek. Te weinig kapperszaken zou betekenen dat het opleidingssysteem in elkaar zakt.'

Sterrensysteem
Het idee voor Gyld ontstond tijdens een etentje van Rader met een vriend, saloneigenaar en al vijftien jaar zijn kapper. Ze spraken over de veranderingen binnen de kapperssector: veel kleine kapperszaken gingen tijdens de crisis failliet.

Rader was eerder verkoopdirecteur bij KPN Telecom en hij besloot zichzelf opnieuw uit te vinden. Hij vroeg vriend Steven Rigter (46), met wie hij meer dan 25 jaar geleden op de hts in Breda had gezeten, om mee te doen. Rigter had meerdere technische directeursfuncties bekleed.

In augustus sloten ze na drie maanden een succesvolle crowdfundactie af: 119 partijen - nu aandeelhouders - doneerden samen een ton. 'Het bijzondere is dat onder onze aandeelhouders ook kappers zijn, hierdoor zijn we echt een modern gilde,' zegt Rader.

Beginnen in Amsterdam
Er zijn nu twintig kappers en visagisten aan platform Gyld verbonden, binnenkort komen er daar honderd bij. Gyld wil over vijf jaar in Nederland een marktaandeel hebben van tien procent en zo'n tweeduizend kappers en visagisten te kunnen aanbieden. 'Over een maand gaan we live in Amsterdam en hopelijk kunnen we snel uitbreiden naar de rest van Nederland,' zegt Rader. Hij ziet Amsterdam als de springplank naar steden als Londen, Berlijn en Parijs.

Dave Rader Beeld Gyld
Wat is er nog meer?

Gyld is niet het enige initiatief dat afgelopen jaren in de kappersbranche is opgezet. Zo is er De Échte Kapper, dat klanten linkt aan kwaliteitskappers in de buurt. Alleen geregistreerde kapsalons kunnen zich bij de website aanmelden.

Barber Booking is een zoekmachine waarbij 494 kapsalons in heel Nederland zijn aangesloten. Salons kunnen kiezen uit twee lidmaatschapsvormen en krijgen een online-afsprakensysteem.
Hoe legaal is Gyld eigenlijk?

Uberpop is in Nederland illegaal, omdat particuliere chauffeurs niet aan de officiële taxiregelgeving voldoen. Ook Airbnb beslaat een grijs gebied. Hoe legaal is Gyld eigenlijk?

Anders dan voor taxichauffeurs is voor een visagist of kapper een vergunning of diploma niet vereist. In 2004 werd het kappersvak vrijgegeven en sindsdien hoeft een ondernemer zich alleen nog in te schrijven bij de Kamer van Koophandel . Daarnaast vraagt Gyld van alle freelancers dat ze beschikken over een btw-nummer. Gyld stimuleert aangifte te doen bij de Belastingdienst, maar is hiervoor niet verantwoordelijk.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden