Amsterdamse notaris uit ambt gezet na verduistering

De Amsterdamse notaris Alexander Blom is uit zijn ambt gezet. In een vernietigende uitspraak oordeelt de tuchtrechter dat alle klachten tegen hem gegrond zijn. Het 'is niet langer verantwoord' dat hij notaris blijft.

Maarten van Dun en Paul Vugts
De notaris oefende zijn ambt 'lichtvaardig en onzorgvuldig uit', stelt de tuchtrechter Beeld ANP
De notaris oefende zijn ambt 'lichtvaardig en onzorgvuldig uit', stelt de tuchtrechterBeeld ANP

Blom was in februari al geschorst en in oktober ontslagen - in de aanloop naar de tuchtzaak bij de Kamer voor het Notariaat.

Die veegt zijn verweer tegen de door het Bureau Financieel Toezicht (BFT) ingediende klachten geheel van tafel.

De notaris, die kantoor hield op de Minervalaan in Zuid, heeft jarenlang zijn financiën en zijn administratie niet op orde gehad en hij heeft zich aan allerhande malversaties schuldig gemaakt.

Overboekingen
Hij heeft forse bedragen vanaf de derdenrekening van zijn kantoor laten overmaken naar zijn privérekening en de privérekening van zijn boekhouder, hetgeen in het notariaat een doodzonde is.

Ook acht de tuchtrechter bewezen dat Blom zich extra heeft laten belonen bovenop zijn declaraties en dat hij zich tegenover een derde negatief heeft uitgelaten over een cliënt.

Hij heeft bovendien kunst in depot gehouden zonder onderzoek te doen naar de herkomst daarvan.

Zelf verantwoordelijk
Bloms verweer dat toezichthouder BFT in de beschuldigingen uitgegaan is van onjuiste cijfers en dat geen hoor- en wederhoor is gepleegd, verwerpt de tuchtrechter, vooral omdat de notaris niet of niet op tijd op conceptrapportages heeft gereageerd.

Dat zijn boekhouder schuldig was aan het overmaken van bedragen van de derdenrekening van het kantoor naar de privérekeningen, gaat volgens de tuchtrechter niet op: een notaris blijft zelf altijd verantwoordelijk voor het 'zorgvuldig beheren van derdengelden'. Dat de notaris 25.000 euro meteen had teruggestort nadat hij het op zijn privérekening had aangetroffen, zoals hij stelde, 'is niet gebleken'.

De notaris oefende zijn ambt 'lichtvaardig en onzorgvuldig uit', stelt de tuchtrechter, en 'lijkt het verwijtbare van zijn handelen niet in te zien'.

Zie ook: 'Geschorste notaris zat aan geld van klanten'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden