Amsterdamse notaris per direct geschorst

De Amsterdamse notaris Alexander Blom (62) is met onmiddellijke ingang geschorst vanwege 'een klacht van zeer ernstige aard'.

Maarten van Dun
null Beeld anp
Beeld anp

Dat de Kamer voor het Notariaat in Amsterdam zo'n directe schorsing uitspreekt is zeer uitzonderlijk: een dergelijke ordemaatregel wordt alleen opgelegd indien sprake is van een klacht van zeer ernstige aard of als er 'mogelijk gevaar is voor derden'.

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) bevestigt dat Blom is geschorst en meldt dat dat is gebeurd 'op basis van artikel 26 van de wet op het notariaat'. Daarin staat dat een notaris zijn beroep niet mag uitoefenen als hij verdachte is in een strafzaak.

De schorsing van Blom werd opgelegd nadat het Bureau Financieel Toezicht (BFT), het orgaan dat toezicht houdt op het notariaat, de zaak aanhangig maakte. Het BFT deed uitvoerig onderzoek naar de handel en wandel van Blom en keek daarbij met name naar malversaties rondom de afwikkeling van erfenissen.

Tuchtrechter
Hoewel een woordvoerder van het BFT niets wil zeggen over de uitkomst van dat onderzoek, brachten de resultaten het BFT er blijkbaar wel toe de tuchtrechter in te schakelen. Het BFT wil niet zeggen of tegen Blom een strafzaak loopt.

Blom zelf is terughoudend in een reactie: "In een inktvlek roer je niet. Maar ik vind het heel erg vervelend en heel erg naar. Er zijn zaken die moeten worden uitgezocht, maar verder vind ik het erg prematuur." Hij zegt niets te weten van een eventuele strafzaak. "Dat is nieuw voor mij. Ik was in de veronderstelling dat mijn schorsing te maken had met een onderzoek."

Het gerucht in de Amsterdamse makelaarswereld dat geld van Bloms derdegeldenrekening zou zijn verdwenen, wordt door Blom met klem tegensproken. "Dat is lachwekkend. Het gaat om een boedel (erfenis, red.), maar met leveringen in onroerendgoedtransacties is niets mis, dat is allemaal perfect in orde. Aan de onroerend goedpraktijk mankeert niets." Bloms kantoor begeleidt vaak vastgoedtransacties in Amsterdam.

Hinder
Volgens de KNB, die benadrukt niet volledig op de hoogte zijn van de situatie, 'zullen cliënten van de notaris weinig hinder ondervinden van de zaak'. Dat is opvallend: een andere ingewijde spreekt wél van 'een zeer ernstige situatie'.

Het is overigens niet de eerste keer dat Blom een tuchtmaatregel wordt opgelegd: in augustus 2012 werd hij voor twee maanden geschorst in de uitoefening van zijn ambt. Blom noemt die schorsing het gevolg van 'een zeer onfortuinlijke affaire met een nalatenschap.'

Recentelijk stond notaris Blom Anton Bruinsma bij, de broer van wijlen onderwereldkoning Klaas Bruinsma. Anton Bruinsma doet verwoede pogingen om de erfenis van zijn broer te verkrijgen. Op Zwitserse bankrekeningen zou nog zo'n 12 miljoen euro van één van Nederlands grootste criminelen staan.

Blijleven
Een nieuwe notariële affaire zou pijnlijk zijn, nu het Amsterdamse notariaat nog altijd moet bekomen van de affaire-Blijleven, waarbij de Amsterdamse notaris Bernard Blijleven die in 2013 en 2014 zo'n 1,9 miljoen euro aan derdengelden liet verdwijnen.

Blijleven zei opgelicht te zijn door een dame die zich via ingewikkelde constructies voordeed als, afwisselend, een geheim agente en premier Rutte. Volledige helderheid over die zaak is er nooit gekomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden