Amsterdamse natuurbeheerders zien toename stroperij

Natuurorganisaties in Amsterdam en omgeving signaleren een toename in stroperij. Vooral paddestoelen, hout en vis worden in groten getale voor eigen gebruik uit de bossen gehaald.

Laura Obdeijn
Paddestoelen in het Amsterdamse Bos mogen niet zomaar met zakken vol mee naar huis. Beeld anp
Paddestoelen in het Amsterdamse Bos mogen niet zomaar met zakken vol mee naar huis.Beeld anp

Bossen vol fluitenkruid, geplukt in het Amsterdamse Bos, als opvulling voor een bloemenboeket, een kofferbak vol hout, omdat het goedkoper is dan het netje bij het tankstation, maar ook met honden jagen op hazen. Organisaties die het groen in en rond de stad beheren, zien het allemaal langskomen.

Ze registreren de afgelopen jaren een toename in dit soort stroperij, zegt Marcel Doornbosch die spreekt voor organisaties als Landschap Noord-Holland, Staatsbosbeheer, het Amsterdamse Bos en Recreatie Noord-Holland.

Campagne
Vrijdag starten de organisaties een campagne tegen stropers, waarbij ze samen met de politie op stroperij gaan controleren in de natuurgebieden.

"Mensen denken dat stroperij iets van vroeger is, maar we zien het juist weer vaker gebeuren," zegt Doornbosch. In het voorjaar worden er volgens hem in gebieden als Spaarnwoude, Twiske en Gaasperplas volop planten geplukt, maar ook met de feestdagen op komst klinkt wilde, zelfgeplukte cantarel of wat eekhoorntjesbrood uit het Amsterdamse Bos voor sommigen lang niet gek.

null Beeld anp
Beeld anp

De beheerders willen mensen laten weten dat je natuurproducten niet zomaar mag meenemen. Het hout bijvoorbeeld dat in het bos ligt, heeft een ecologische functie en is niet voor eigen gebruik, met armen vol de kofferbak in.

Zak paddestoelen
Het is zelfs strafbaar. Doornbosch: "Niet het meenemen van een tak of een bloementje, natuurlijk. De grens ligt bij het meenemen vanuit economisch of persoonlijk gewin."

Een zak paddestoelen mee naar huis, om door te verkopen vanwege de hallucinerende werking, mag niet. Visfuiken of -netten plaatsen, of het niet teruggooien van ondermaatse vis, omdat dat lekker is bij de aardappeltjes, mag net zo min.

Oogstveld
Tijdens de actie is er verscherpt toezicht op stropers en wordt onderzoek gedaan naar de verkoop van het gestroopte materiaal. Word je betrapt, dan blijft het niet bij een waarschuwing. Je kunt rekenen op een boete, waarvan het bedrag afhankelijk is van de groote van de buit. Was je illegaal aan het jagen met een wapen, dan kun je aangehouden worden.

Daarnaast vragen de beheerders mensen alle ogen en oren open te houden in de vaak grote en versnipperde natuurgebieden. "De natuurgebieden zijn geen algemeen oogstveld. Daar willen we voor waken."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden