Amsterdamse moskeeën zamelen geld in na brand Culemborg

Zeven moskeeën in het land, waaronder twee uit Amsterdam, beginnen een inzamelingsactie na de grote brand in het voormalige zwembad in Culemborg, waarin een moskee zou komen.

null Beeld William Hoogteyling
Beeld William Hoogteyling

De initiatiefnemers grijpen de vrijdagpreek aan om geld in te zamelen om "de materiële schade iets te verzachten," lieten ze donderdag weten.

"Met grote schrik hebben wij gisteren het nieuws gevolgd over de brand in de toekomstige nieuwe moskee te Culemborg," schrijven de moskeeën in een verklaring. "Wij zijn enorm aangeslagen door de gebeurtenis en spreken ons medeleven uit aan de gemeenschap in Culemborg."

Blauwe moskee en El-Oumma moskee
Het initiatief gaat uit van de Moskee Essalam in Rotterdam, Stichting as-Soennah in Den Haag, De Blauwe moskee in Amsterdam, De Middenweg in Rotterdam, El-Oumma moskee in Amsterdam, Moskee Omar Al Faruq in Utrecht en Moskee Ibrahim in Maassluis.

"Wij doen een vriendelijk beroep op alle moskeeën in Nederland zich aan te sluiten bij dit initiatief."

Oorzaak
Het is nog onduidelijk wat de oorzaak is van de verwoestende brand in het voormalige zwembad aan de Multatulilaan. De politie doet onderzoek naar brandstichting.

Afgelopen zomer ging de gemeenteraad ermee akkoord dat de Vereniging Islamitische gemeenschap Culemborg het gebouw mocht kopen voor 410.000 euro. De moskee is nu nog gevestigd aan de Ridderstraat.

Brand verwoest leegstaand zwembad Culemborg

Het leegstaand zwembad in Culemborg werd woensdagavond door een grote uitslaande brand verwoest. Rond 23.00 uur was het sein brand meester gegeven en begon het nablussen.

Er waren veel blusvoertuigen aanwezig. De rook was tot ver weg te zien, en tot in de regio Utrecht te ruiken, twitterde de veiligheidsregio. In de fundering van het gebouw zit asbest, maar dat is volgens de brandweerwoordvoerder niet vrijgekomen.

Wat de brand heeft veroorzaakt is donderdag vooralsnog nog onbekend.
Politie doet onderzoek.

In het leegstaande pand, voorheen zwembad De Meer, staat een moskee gepland. De gemeente ging er deze zomer mee akkoord dat de Vereniging Islamitische gemeenschap Culemborg het gebouw mocht kopen voor 410.000 euro.

De moskee is nu nog gevestigd aan de Ridderstraat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden