Amsterdamse Moskeeën steunen Aboutaleb

De Amsterdamse Al Ummah Moskee en de Blauwe Moskee hebben in een verklaring, die door in totaal twaalf moskeeën uit de vier grote steden is ondertekend, steun uitgesproken aan Ahmed Aboutaleb.

Volgens de moskeeën, waaronder de Al Ummah Moskee en de Blauwe moskee, leiden termen als salafisme tot negatieve beeldvorming terwijl die door moslims heel anders worden beleefd. Beeld ANP
Volgens de moskeeën, waaronder de Al Ummah Moskee en de Blauwe moskee, leiden termen als salafisme tot negatieve beeldvorming terwijl die door moslims heel anders worden beleefd.Beeld ANP

De burgemeester van Rotterdam deed met de kerst uitspraken over salafisme en jihad en moet zich daarvoor donderdag verantwoorden in een gemeenteraadsdebat.

Aboutaleb had in het radioprogramma Dit is de Dag gezegd dat elke moslim een beetje salafist is (op zijn voorganger Mohammed wil lijken) en dat hij zich in de kern geen zorgen maakt over het salafisme. Ook zei hij zelf een beetje jihadist te zijn door elke dag om 07.00 uur op te staan om het goede te doen voor een stad in Nederland.

De uitspraken leidden hier en daar tot verbazing en Leefbaar Rotterdam wil de burgemeester in het debat aan de tand voelen.

Taalkundig
De moskeeën uit Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht vinden echter dat Aboutaleb de termen taalkundig in het juiste perspectief heeft geplaatst.

'Hij verwoordt de gevoelens van veel moslims in ons land, die zich dagelijks inzetten voor een betere samenleving. Deze termen worden vaak ten onrechte vanuit angst, onwetendheid en negativiteit benaderd, waardoor ze bij voorbaat geassocieerd worden met radicalisme, extremisme en gewelddadigheid.'

Volgens de moskeeën leiden termen als salafisme tot negatieve beeldvorming terwijl die door moslims heel anders worden beleefd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden