Amsterdamse moskeeën: Geen druk om Denk te stemmen

De Noord-Hollandse Raad van ­Marokkaanse Moskeeën in Amsterdam heeft nog geen geluiden gehoord dat Amsterdamse moskeeën onder druk zijn gezet om hun achterban op te roepen woensdag op Denk te gaan stemmen.

Hanneloes Pen
'Potentiële kiezers worden continu aangesproken op hun godsdienst en etniciteit door Denk' Beeld ANP
'Potentiële kiezers worden continu aangesproken op hun godsdienst en etniciteit door Denk'Beeld ANP

Dit zegt Mustapha Slaby namens de Noord-Hollandse Raad nadat de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN) zondag had gesteld dat moskeebestuurders zich onder druk gezet voelen om hun geloofs­genoten aan te sporen op Denk te stemmen bij de Tweede Kamer­verkiezingen op woensdag.

Sommige moslims durven er niet voor uit te komen dat ze kritiek ­hebben op Denk of overwegen op een andere partij te stemmen, aldus de RMMN.

Potentiële kiezers worden continu aangesproken op hun godsdienst en etniciteit door Denk. De RMMN denkt dat deze aanpak polariserend werkt en de integratie in de weg kan staan, zo stelde de raad.

Tweedeling
De woordvoerder van de Raad van Marokkaanse Moskeeën in Nederland, Saïd Bouharrou stelde al eerder dat Denk, net als de PVV, bijdraagt aan de toenemende tweedeling in de politiek. Bouharrou zegt het belangrijk te vinden dat de democratische rechtsstaat zijn werk kan doen 'en ­iedereen in vrijheid kan kiezen'.

"Het is kwalijk dat Denk geen afstand neemt van omstreden imams, nepaccounts op Facebook heeft ingezet om andere politici zwart te maken en mensen onder druk zet. Wij roepen Denk op haar toon te wijzigen, want de onderwerpen die deze partij aankaart, verdienen alle aandacht."

Bij de Al Kabirmoskee aan de Weesperzijde voelt het bestuur zich beslist niet onder druk gezet, zegt Slaby, die ook woordvoerder is van de Al Kabir. "Wij zeggen wel tegen onze mensen dat ze moeten gaan stemmen. Anders bestaat de kans dat ­Nederland te grabbel wordt gegooid omdat er partijen aan de macht kunnen komen die graag allerlei retoriek gebruiken. Maar wij geven als moskee geen stemadvies. Ook niet voor Denk."

"Nederland is een vrij land en een mooi land. De verkiezingen zijn een belangrijke zaak. Dus ga stemmen."

Niet generaliseren
Slaby heeft 'tot gisteren' ook geen geluiden gehoord dat andere Amsterdamse moskeeën onder druk zijn ­gezet om een stemadvies op Denk te geven. Afgelopen weekend waren ­enkele leden van de Noord-Hollandse Raad nog bij zijn moskee op bezoek.

Slaby: "We hebben nauw contact met elkaar. Er is dit weekend over ­allerlei zaken gesproken, maar niet over een druk op moskeebesturen om haar achterban op te roepen op Denk te stemmen. Dat is verwerpelijk. We moeten elkaar niet onder druk zetten. Misschien is het elders in het land wel gebeurd. Waarschijnlijk is er een of andere moskee die dat zo voelt. Maar we moeten nu niet generaliseren."

Zie ook: Hoe voelt het als Moslim in 'het verdomhoekje' van de campagne? [+]

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden