Plus

Amsterdamse moskeeën blij met beveiliging: 'Eindelijk'

Amsterdam gaat moskeeën beveiligen nu de kans op een aanslag reëel is. 'Eindelijk,' reageren de gebedshuizen.

Hanneloes Pen
De Blauwe Moskee in West. Beeld anp
De Blauwe Moskee in West.Beeld anp

De moskeeën hebben lang op beveiliging moeten wachten. Het is eigenlijk al te laat, vinden ze. "Je moet niet wachten tot er iets gebeurt," zegt Yassin Elforkani, hoofdimam van de Blauwe Moskee in West. "We zijn zelf al jaren met beveiliging bezig. Als er iets in de wereld gebeurt, maken mensen zich zorgen en voelen ze zich niet veilig.

"We hebben zelf 15.000 euro geïnvesteerd in camerawerk. Bij het vrijdagmiddaggebed staan er mensen voor onze deur. Daarnaast hebben we een aantal malen de deuren gesloten, vooral toen in Amerika een moskee was aangevallen."

Burgemeester Halsema kondigde enkele dagen geleden concrete maatregelen aan in haar aanpak van radicalisering.

Moskeeën en andere Islamitische instellingen krijgen op korte termijn aanvullende beveiliging. In Amsterdam is volgens haar sprake van een 'verhoogde voorstelbare dreiging voor Islamitische instellingen' en de 'kans op een aanslag reëel'.

'Haatpaleis'
De dreiging komt, benadrukt Elforkani, niet alleen uit jihadistische hoek, maar ook uit de hoek van het rechtsextremisme. "Op Facebook waren er oproepen moskeeën in brand te steken. Onze moskee heeft in het verleden brieven ontvangen en nare reacties op sociale media binnengekregen waarin werd gerept over 'haatpaleis', 'achterlijke mensen' en 'in de fik met die handel'."

Elforkani, voormalig jongerenprediker en vooral bekend als exponent van de gematigde islam, is zelf heel vaak bedreigd. Zijn bedreigers zagen hem als verrader en afvallige omdat hij jongeren opriep niet als jihadist naar Syrië of Irak af te reizen. "Vijf jaar geleden is mijn eigen beveiliging begonnen. Ik heb het preken moeten staken. Het ligt allemaal heel complex."

De imam vindt dat Amsterdam verder moet kijken dan het beveiligen alleen. "Het is toch absurd om te moeten zeggen: wat zijn we blij met de beveiliging. Naar wat voor stad gaan we eigenlijk toe? We moeten een scherp debat voeren, zorgen dat mensen nieuwsgierig zijn naar elkaar en de harten van de Amsterdammers weer verenigen."

Hek
Aan welke aanvullende beveiligingsmaatregelen er gedacht wordt, weet hij niet. "We kunnen veel leren van onze Joodse broeders. We worden straks ook gedwongen een soort hek neer te zetten. Als ik dit in het buitenland vertel, schrikken mensen ervan. In een tolerante stad als Amsterdam? En wat geef je de kinderen in moskeeën en synagogen mee? Ik had het geld aan de beveiliging liever besteed aan educatieve programma's."

Eind vorig jaar werd de woordvoerder van de Nasr Moskee in Oost in een filmpje bedreigd omdat de moskee een dodengebed weigerde voor een in Syrië omgekomen moeder en dochter uit Amsterdam. Op de muur werden teksten gekalkt: 'Theo van Gogh' gevolgd door een vinkje, 'Charlie Hebdo' gevolgd door een vinkje en daaronder een Arabische tekst met de strekking: 'We komen eraan'.

In de Al Ummah Moskee in Nieuw-West werd in 2016 een oproeper tot gebed, zo was op bewakingsbeelden te zien, omvergekegeld. Lahcen Farah, bestuurder van de Al Ummah Moskee, gaf aan dat een groep jongeren, activistische salafisten, de macht probeerde over te nemen. Farah was dit weekend, net als de Nasr Moskee, niet bereikbaar voor commentaar.

Rugdekking
Bij de moskee Alkabir aan de Weesperzijde in Oost vinden ze aanvullende beveiliging een goede zaak. Tijdens het vrijdaggebed en ramadan staan er nu al mensen voor de deur en in de gangen om voor extra veiligheid te zorgen. Er hangen al meer dan twee jaar camera's bij de moskee.

"Als er een piek van spanningen in de wereld is, willen mensen zich op ons afreageren. Vandaar dat we in die tijden extra toezicht inzetten. Onze mensen voelen zich hier overigens veilig. Ze hebben een Amsterdamse mentaliteit," zegt woordvoerder Najem - "liever geen achternaam" - van de moskee. Volgens hem is zijn moskee nog nooit bedreigd. Toch waardeert hij de aanvullende beveiliging die Amsterdam wil bieden. "Je krijgt een gevoel van rugdekking. En dat voelt veilig," zegt Najem.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden