Amsterdamse moskee meldt haat niet bij politie

Dreigbrieven en varkenskoppen voor de moskee: moslimhaat lijkt in Nederland toe te nemen. Hoe staat het met bedreigingen aan het adres van Amsterdamse moskeeën? Een rondvraag bij tien gebedshuizen.

Westermoskee in Amsterdam Beeld anp
Westermoskee in AmsterdamBeeld anp

Gisteren presenteerde het Collectief Tegen Islamofobie en Discriminatie in Moskee Badr in Amsterdam-West hun campagne 'Islamofobie: niet accepteren, maar melden'.

Volgens initiatiefnemer Abdou Menebhi heerst er een sfeer van angst onder de islamitische bevolking. "Maar veel moslims en moskeeën durven incidenten niet te melden."

Dat blijkt ook uit de reacties van een aantal Amsterdamse moskeeën. De Faried-Ul-Islam in Nieuw-West zou twee maanden geleden nog telefonisch zijn lastiggevallen. 'U heeft varkenskoppen besteld en die worden morgen afgeleverd bij de moskee,' werd er gezegd. Toch heeft de moskee geen aangifte gedaan, omdat gedacht werd dat de politie er niets mee zou kunnen doen.

Voicemail
Bij de Nasr Moskee in de Indische Buurt werd het afgelopen jaar een voicemail ingesproken: "Rot maar op naar je eigen land. Islam hoort niet in Nederland." In de afgelopen twee jaar heeft de moskee drie keer een dreigbrief ontvangen. De brieven werden weggegooid, ook hier werd geen aangifte gedaan. Ook hier was de gedachte dat de politie weinig zou kunnen uitrichten.

De Fatih Moskee aan de Rozengracht deed eind 2014 wel aangifte van discriminatie en bedreiging. Aanleiding was de zoveelste dreigbrief. 'Wij zullen jullie wereldwijd uitroeien met wortel en tak,' is daarop te lezen.

De Westermoskee zegt geen concrete bedreigingen te hebben ontvangen, maar ontvangt via sociale media wel regelmatig discriminerende berichten.

Geen groei
Uit cijfers van het Meldpunt Internet Discriminatie blijkt dat het aantal meldingen van onlinediscriminatie van moslims flink is gestegen: 140 meldingen in 2015, ten opzichte van twintig meldingen in 2014.

Deze meldingen betekenen niet per se een groei van islamofobie. Uit cijfers van het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam is het aantal geregistreerde incidenten van moslimhaat redelijk gelijk gebleven. In 2015 kreeg het meldpunt veertig klachten binnen.

Ineke van der Valk, die onderzoek doet naar islamofobie aan de UvA, stelt dat meldpunten misschien een beeld schetsen, maar niet het hele verhaal vertellen. "Er bestaat geen meldingscultuur bij moslims. We hebben te maken met een normalisatie en acceptatie van moslimhaat."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden