Amsterdamse minima: wel gratis dierenarts, niet de verplichte chip

De gemeentelijke vouchers voor ­gratis medische hulp voor zieke huisdieren van Amsterdamse minima vinden gretig aftrek, maar de verplichting de dieren meteen te laten chippen wordt massaal ontdoken.

Patrick Meershoek
Van de ruim zeshonderd behandelde dieren was 60 procent kat. Beeld anp
Van de ruim zeshonderd behandelde dieren was 60 procent kat.Beeld anp

Dat blijkt uit de evaluatie van de eerste vijf maanden van de proef. Van januari tot half mei van dit jaar werden ruim zeshonderd consulten en behandelingen uitgevoerd. Iets meer dan honderd baasjes lieten hun hond of kat registreren door middel van een chip.

De gemeente stelt registratie van het adres van de eigenaar van het huisdier als voorwaarde voor de financiële ondersteuning. Ook moet hij toestemming geven gegevens over de behandeling op te nemen in een systeem dat wordt gebruikt voor controle van de vergoeding.

De gemeentelijke bijdrage bestaat uit een voucher voor het consult en de chipregistratie. Als de behandeling hoger uitvalt dan de honderd euro eigen bijdrage, betaalt de gemeente de helft van kosten van de ingreep, tot een maximum van driehonderd euro.

Sterilisatie
Van de ruim zeshonderd behandelde dieren was 60 procent kat, 35 procent hond en de resterende 5 procent bestond uit papegaaien, parkieten en konijnen.

Alle behandelingen en consulten samen hebben de gemeente ruim 30.000 euro gekost. Amsterdam heeft jaarlijks 400.000 euro vrijgemaakt voor de regeling.

De evaluatie sluit af met het advies ook de kosten van sterilisatie en castratie van honden en katten te vergoeden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden