Amsterdamse meisjes krijgen omstreden prik

'Elk jaar sterven tweehonderd vrouwen aan baarmoederhalskanker en als we dat aantal naar beneden kunnen halen, is dat natuurlijk prachtig.' Foto Marc Driessen Beeld
'Elk jaar sterven tweehonderd vrouwen aan baarmoederhalskanker en als we dat aantal naar beneden kunnen halen, is dat natuurlijk prachtig.' Foto Marc Driessen

AMSTERDAM - Het eerste meisje stond vanochtend al om half acht voor de deur van hal 4 van de RAI. Zij was de eerste van 16.500 meisjes die vandaag zijn opgeroepen voor een HPV-vaccinatie, tegen baarmoederhalskanker.

Om half tien ging de hal open. Alle meisjes van dertien, veertien en vijftien zijn per postcodegebied opgeroepen. In april volgt een tweede prik en in oktober de derde.

Brit Kroes (15) vond het meevallen. "Het was een heel klein prikje. Mijn moeder wilde eigenlijk niet dat ik het deed; ze had er te veel verhalen over gehoord."

"Het virus HPV is heel besmettelijk," legt projectleider Yvonne Hazeveld nog maar eens uit. "Je hoeft niet eens, om het plat te zeggen, te neuken, maar als de geslachtsdelen met elkaar in aanraking komen, kun je het al overbrengen. En het vervelende is: je merkt het pas na vijftien, twintig jaar. Elk jaar sterven tweehonderd vrouwen aan baarmoederhalskanker en als we dat aantal naar beneden kunnen halen, is dat natuurlijk
prachtig."

Over de prik is niettemin veel discussie. Critici twijfelen aan het nut of noemen de prik gevaarlijk. Dat heeft overal in Nederland gevolgen voor de opkomst. Het is nog niet duidelijk hoeveel Amsterdamse meisjes verstek laten gaan. In Uithoorn kwam maandag maar vijftig procent van de opgeroepen meisjes opdagen.

Hazeveld: "Ik hoop op een opkomst van vijftig procent in Amsterdam. In Rotterdam kwam maar 35 procent. Maar meisjes die zich na vandaag bedenken, kunnen gewoon op 16 april alsnog komen."

Op de scholen was het vanmorgen vooral de vraag hoeveel meisjes vandaag nog terugkeren naar de schoolbanken na het halen van hun prik en niet de stad intrekken om het leed weg te shoppen.

"Net belde er nog een leerling die zich af wilde melden voor de rest van de dag, maar dat gaat mooi niet door. Daar geven wij ze de kans niet voor," aldus de conciërge van het Calandlyceum. "Ze moeten netjes een briefje inleveren en langer dan twee uur duren die inentingen heus niet."

Ook het Hervormd Lyceum Zuid gaat streng controleren. "De meiden moeten gewoon terugkomen. Een klas met alleen maar jongens verwachten wij dus niet." Het Sint-Nicolaaslyceum is wat milder: "Het verschilt natuurlijk per kind. De één voelt zich na een prikje prima, de ander gaat van zijn stokje, maar in principe horen ze terug te komen." (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden