Amsterdamse mbo'ers staken om lesuitval

AMSTERDAM - Een Amsterdamse delegatie van mbo-leerlingen vertrekt woensdagmiddag om drie uur naar een landelijke staking van mbo-leerlingen in Den Haag.

Zij eisen dat de politiek de misstanden bij de zwakke mbo-scholen erkent en belooft de kwaliteit te verbeteren.

Volgens de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) hebben al honderden studenten aangegeven naar Den Haag te komen. ''Wij pikken het niet langer. Het mbo rammelt aan alle kanten,'' aldus voorzitter Geerten Geerts.

Eerstejaars ROC-student Marije Sekularac is ook van de partij. Ze maakt zich grote zorgen over haar modeopleiding aan het Amsterdamse ROC in Oost.

''Ik heb gekozen voor een fulltime opleiding, maar sinds januari krijg ik nog maar twee dagen les, vanwege een docententekort. Om toch de lesurennorm te halen, heeft de directeur besloten de stage uit breiden van één dag naar drie dagen. Nu loop ik drie dagen onbetaald stage in een kledingwinkel, terwijl ik wil leren naaien en patroontekenen. Zonde van mijn tijd.''

Ook leerkrachten vinden dat te veel lessen uitvallen, er te weinig gekwalificeerde docenten zijn en er te veel geld blijft hangen in het management van scholen.

''Wij zijn het volmondig met de leerlingen eens. Er is echt een probleem'', zei een woordvoerder van de Algemene Onderwijsbond gisteren. Behalve het lesuitval, maken zij zich ook zorgen over het lesmateriaal dat volgens hen vol fouten zit.

Het mbo kwam vorige week al negatief in het nieuws, toen de Onderwijsinspectie een lijst met 64 zeer zwakke opleidingen publiceerde. Geerts van de JOB: ''De 64 zeer zwakke opleidingen op de lijst zijn het topje van de ijsberg. Zwakke scholen staan er niet op. En zwak is toch ook slecht?''
De demonstratie van de mbo-leerlingen zal morgenmiddag zijn om vier uur op het Plein in Den Haag. Aansluitend, om half zeven, is er in de Tweede Kamer een spoeddebat over de kwaliteit van het mbo-onderwijs. De bus met Amsterdamse mbo-leerlingen vertrekt 's middags om drie uur bij het stadsdeelkantoor in Slotervaart. (EMMA BOELHOUWER)

Foto ANP Beeld
Foto ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden