Amsterdamse mbo'ers doen het slechter op de arbeidsmarkt

Amsterdamse mbo-studenten blijken veel minder succesvol op de arbeidsmarkt dan in de rest van het land.

Wethouder Rutger Groot Wassink (Sociale Zaken): 'Op de lange termijn is dit een gevaarlijke ontwikkeling voor de stad' Beeld ANP

Zeven jaar na het behalen van hun diploma heeft maar driekwart van de Amsterdamse mbo'ers een baan. Landelijk is dat 90 procent.

Dat blijkt uit een studie van het gemeentelijk onderzoeksbureau OIS. Voor de 1100 Amsterdamse mbo'ers die in 2009 hun diploma haalden is OIS precies nagegaan of ze goed terecht zijn gekomen. Zeven jaar later was 76 procent aan het werk en 13 procent had een uitkering.

Van de 38.600 mbo'ers in de rest van het land die in 2009 hun diploma haalden, had in 2016 maar 6 procent een uitkering.

Afkomst
De afkomst van de mbo-studenten speelt een belangrijke rol, concludeert OIS. Anders dan in de rest van het land hebben Amsterdamse mbo'ers veel vaker een migratieachtergrond. Van de Amsterdamse mbo'ers met Nederlandse ouders, heeft 90 procent werk.

Ook in Rotterdam, Utrecht en Den Haag zijn het vooral allochtone jongeren die er niet in slagen om aan de bak te komen met hun mbo-diploma. Dat speelt vooral in de grote steden. In de rest van het land blijken jongeren met een migratieachtergrond een stuk succesvoller.

Een deel van de verklaring ligt volgens OIS in de lagere vooropleiding van de Amsterdamse mbo'ers en hun ouders. In Amsterdam wordt ook minder vaak gekozen voor een opleiding waar veel behoefte aan bestaat, zoals in de bouw en de techniek.

Hoge Eisen
Verder herhaalt OIS de conclusie van onderzoek door het UWV dat werkgevers in Amsterdam hoge eisen stellen aan nieuw personeel, waarbij ze het laagste mbo-niveau, mbo-2, vaak al te min achten. Ook spreekt OIS van 'hindernissen' waar de mbo'ers met een niet-westerse achtergrond tegenaan lopen op zoek naar werk.

13%

Van de Amsterdamse mbo’ers heeft dertien procent zeven jaar na het afstuderen een uitkering

Wethouder Rutger Groot Wassink (Sociale Zaken) noemt het onderzoek zorgwekkend. "Op de lange termijn is dit een gevaarlijke ontwikkeling voor de stad." Het woord hindernissen noemt hij 'verhullend'. "Misschien speelt discriminatie een rol?"

Groot Wassink wil meer voorlichting over de kansen die verschillende opleidingen geven op de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld door te wijzen op de grote behoefte aan technisch personeel.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden