Update

Amsterdamse marktmeesters vast voor corruptie

De Amsterdamse politie heeft maandag vijf marktmeesters van het Waterlooplein en de Noordermarkt (foto) opgepakt. Archieffoto ANP Beeld
De Amsterdamse politie heeft maandag vijf marktmeesters van het Waterlooplein en de Noordermarkt (foto) opgepakt. Archieffoto ANP

AMSTERDAM - De Amsterdamse politie heeft maandag vijf marktmeesters van de Waterloopleinmarkt en van de Noordermarkt opgepakt op verdenking van omkoping. De verdachten in de leeftijd van 49 tot 61 jaar worden verdacht van het aannemen van steekpenningen van marktkooplieden in ruil voor goede plaatsen voor de kramen.

In een kantoor van de verdachten heeft de politie tienduizenden euro's aan contant geld in beslag genomen. De politie heeft op diverse bankrekeningen van de verdachten beslag gelegd.

Marktlieden die vanmorgen op het Waterlooplein hun kramen opbouwden, hadden weinig trek in het geven van commentaar. Ze 'wisten nergens van' of 'hadden niets gehoord'. Hun terughoudendheid zal ermee te maken hebben dat de politie heeft aangekondigd marktkooplieden die bij de fraude betrokken zijn en mogelijk steekpenningen hebben betaald, nog door de recherche worden gehoord.

Het wekelijkse inloopspreekuur bij de marktmeesters was vanmorgen afgelast.

Bij het onderzoek dat in oktober aanving, werden de marktmeesters geobserveerd. Volgens de politie kregen de marktmeesters tijdens het registreren geld overhandigd van sommige marktkooplieden die vervolgens op de flexibele marktplekken mochten staan.

De politie vermoedt dat de marktmeesters steekpenningen ontvingen van de marktkooplieden die daarvoor de meest gewilde plaatsen voor hun kramen kregen.

De politie heeft vanaf oktober veertig mensen ingezet om marktmeesters op de Waterlooplein- en Noordermarkt te betrappen op het aannemen van steekpenningen. Dit zegt Marc Schuuring, hoofd van de financieel-economische recherche van de Amsterdamse politie.

''Dit soort fraude is moeilijk te constateren. Er wordt al jaren anoniem gemeld dat er iets mis is, maar het is moeilijk vast te stellen. Er wordt niet over gepraat.'' Schuuring sluit meer arrestaties niet uit.

De politie gaat ervan uit dat meer mensen informatie hebben. Zij worden verzocht te bellen met de rechercheurs op 020-5594200.

Elk stadsdeel in Amsterdam heeft zijn eigen marktmeesters in dienst. Elke markt bestaat volgens de politie voor tachtig procent uit vaste plaatsen. De marktmeesters verdelen de overige flexibele plaatsen onder marktkooplieden.

Stadsdeel Centrum is nog op zoek naar een oplossing om de opgepakte werknemers te kunnen vervangen. De markt op het Waterlooplein was vanmorgen gewoon geopend. De Noordermarkt is alleen op maandag en zaterdag geopend. De verdachte marktmeesters blijven voorlopig vastzitten.

In 1995 werd een marktmeester van de Albert Cuypmarkt gearresteerd op verdenking van corruptie. Hij zou voor duizenden guldens aan steekpenningen hebben aangenomen van standplaatshouders.

Een jaar later adviseerde een gemeentelijke werkgroep de taken van marktmeesters te scheiden opdat zij niet verantwoordelijk zijn voor het toewijzen van plaatsen én het innen van marktgelden. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden