Amsterdamse malafide uitzendbureaus vallen door de mand

Sinds de oprichting van het Meldpunt Malafide Uitzendbureaus begin 2012 zijn bij acht Amsterdamse uitzendbureaus overtredingen geconstateerd. Naar nog eens twee Amsterdamse bedrijven is een strafrechtelijk onderzoek gestart.

Werklozen zoeken achter de computer naar vacatures op het UWV Werkplein Beeld anp
Werklozen zoeken achter de computer naar vacatures op het UWV WerkpleinBeeld anp

Het gaat veelal om overtredingen op de vreemdelingenwet, wet minimumloon en de arbeidsomstandighedenwet. De inspectie SZW, die over het meldpunt gaat, kan in zulke gevallen boetes opleggen en het bedrijf voor maximaal drie maanden sluiten.

Het datajournalistieke platform LocalFocus vroeg cijfers over het meldpunt op bij het ministerie. Van twee Amsterdamse uitzendbureaus werd de afgelopen 3,5 jaar de zaak overgedragen aan de directie Opsporing van de inspectie, die valt onder het ministerie Sociale Zaken en Werkgelegenheid. In dat geval wordt er een strafrechtelijk onderzoek gestart. Er is dan bijvoorbeeld sprake van arbeidsuitbuiting.

Onderzoek
In totaal kwamen bij het meldpunt landelijk zo'n tweeduizend klachten over uitzendbureaus binnen. Naar ongeveer de helft van de klachten wordt geen verder onderzoek gedaan, zo blijkt uit een analyse van de cijfers. Ruim driekwart van die klachten leiden, ook na onderzoek, niet tot een concreet resultaat.

Naar 44 klachten over Amsterdamse bedrijven werd wel onderzoek gedaan, maar er werd vervolgens geen actie ondernomen. Dat kan uiteenlopende redenen hebben: soms werd er geen overtreding geconstateerd, soms werd het bedrijf opgeheven, soms bleek er na onderzoek geen bedrijfsactiviteit te zijn.

Twee onderzoeken naar Amsterdamse uitzendbureaus werden gestaakt vanwege capaciteitsgebrek bij de inspectie; landelijk gebeurde dat 48 keer. Dat kan bijvoorbeeld komen doordat onderzoek moest worden gedaan in het buitenland.

Arbeidsmigratie
Het meldpunt werd begin 2012 opgericht als onderdeel van een pakket aan maatregelen om malafide uitzendbureaus aan te pakken. De aanpak van die bedrijven werd gezien als een van de manieren om de arbeidsmigratie uit Midden- en Oost-Europa in goede banen te leiden. Veel arbeidsmigranten uit die regio werken via uitzendbureaus. Een deel van die organisaties houdt zich bezig met malafide praktijken, zoals onderbetaling, illegale tewerkstelling en het inhouden van hoge reis- en/of verblijfskosten.

Met het ingevoerde pakket aan maatregelen moest het aantal malafide uitzendbureaus binnen twee jaar tot een minimum beperkt worden. Toch worden tot op de dag van vandaag via het meldpunt nog regelmatig malafide uitzendbureaus opgespoord, het zij aanzienlijk minder dan de jaren daarvoor. Zo werden er in 2014 landelijk na 51 meldingen overtredingen geconstateerd, tegenover 126 in 2013. In de eerste zes maanden van 2015 leiden nog eens 24 meldingen tot de ontdekking van malafide uitzendbureaus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden