Amsterdamse makelaars ontwijken vorderingen huurders

Veel verhuurmakelaars laten zich failliet verklaren of heffen hun bedrijf op. Ze hopen zo te ontkomen aan een miljoenenclaim van huurders.

Ton Damen
Raamadvertenties bij een Amsterdamse verhuurmakelaar. Beeld Hollandse Hoogte
Raamadvertenties bij een Amsterdamse verhuurmakelaar.Beeld Hollandse Hoogte

Grote bemiddelingsbureaus in de stad, zoals Perfect Housing en Domica Amsterdam, hebben onlangs hun beheermaatschappijen opgeheven en zijn met nieuwe vennootschappen verdergegaan. Veel huurders en verhuurders raken gedupeerd door deze gang van zaken. De bedrijven storten de door huurders betaalde huren niet meer door naar de verhuurders en huurders krijgen hun bemiddelingskosten niet terug.

Gertjan Bakker van het Wijksteunpunt Wonen (WSW) in Amsterdam spreekt van chaos. Volgens hem zijn er in Amsterdam honderden bemiddelingsbureaus die te maken hebben met dalende inkomsten. Ook de Woonbond en de Huurdersvereniging Amsterdam ontvangen klachten van huurders.

Geen bemiddelingskosten
Oorzaak van de dalende inkomsten bij de verhuurmakelaars is een arrest van de Hoge Raad. Die heeft onlangs bepaald dat huurders de makelaars geen bemiddelingskosten hoeven te betalen, omdat de verhuurders dat al doen. De raad bepaalde ook dat de huurders de bemiddelingskosten die zij ten onrechte hebben betaald, tot vijf jaar geleden kunnen terugvorderen. Die kosten, doorgaans een maand huur plus 21 procent btw, belopen volgens vastgoeddeskundigen, tegen de veertig miljoen euro per jaar. Over een periode van vijf jaar gaat het dan dus om circa tweehonderd miljoen euro.

De branche deed tijdens de crisis vanwege de leegstand goede zaken. Maar door het arrest van de Hoge Raad is het verdienmodel van de kantoren deels ingestort. Daarnaast staan de omzetten van verhuurmakelaars onder druk omdat de woonmarkt zich herstelt en huizen weer vaker worden verkocht in plaats van verhuurd. En dan zijn er nog de claims van huurders die hun ten onrechte betaalde bemiddelingskosten terug willen. Bureau LVDO-legal probeert namens huurders ten onrechte betaalde kosten terug te krijgen. Veel kantoren laten zich daarom failliet verklaren of heffen zich op, blijkt uit gegevens van de Kamer van Koophandel en klachten van gedupeerden.

De Hoge Raad
'Perfect Housing, Domica en anderen ontwijken claims en rekeningen door onder een nieuwe bv verder te gaan,' zegt Bakker. 'Door de uitspraak van de Hoge Raad is nu helder dat bemiddelingskosten verhuurderskosten zijn.'

Alleen bij een expliciete zoekopdracht kunnen huurders bemiddelingskosten in rekening worden gebracht. Dat geldt niet voor huurders die zelf een woning op het internet vinden.

Een van de gedupeerde verhuurders is Andrea Dijkstra, die met haar partner in Afrika is. Ze verhuurde haar woning in Amsterdam-Noord via Domica Amsterdam en WB Vastgoed Beheer. Het bedrijf stortte volgens Dijkstra de betaalde huur niet meer door. Uiteindelijk sloot ze een regeling met WB Vastgoed Beheer, maar ze zegt toch nog met een vordering van drieduizend euro achter te blijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden