Plus

Amsterdamse makelaars hebben nauwelijks nog woningen om te verkopen

In 2017, verwachten makelaars, worden huizen in Amsterdam zo snel verkocht dat ze nauwelijks nog op de vrije markt komen. Sommige makelaars hebben nu al geen huis om te verkopen.

Ton Damen en Bart Nauta
'Het probleem is alleen dat de verkoopsnelheid zo groot wordt, dat belangstellenden na twee weken al te laat zijn, en het biedingsproces al aan de gang is' Beeld anp
'Het probleem is alleen dat de verkoopsnelheid zo groot wordt, dat belangstellenden na twee weken al te laat zijn, en het biedingsproces al aan de gang is'Beeld anp

Op dit moment staan bij de 450 Amsterdamse makelaars (250 kantoren) nog maar 1800 woningen in Amsterdam te koop. Dat zijn er nog maar vier per makelaar. Sommige makelaars hebben er tien in de verkoop staan, maar anderen zo goed als niets.

Makelaars proberen uit wanhoop klanten te 'teasen' met wilde advertenties. Anderen gooien bij koopwoningen briefjes in de bus.

Sven Heinen, voorzitter van de Amsterdamse NVM-afdeling, de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA) signaleert de gekste taferelen: "Sommigen zoeken de adressen na in het kadaster en gaan eigenaren van koopwoningen bellen. Soms zeggen makelaars: als je een verkopende klant naar me doorstuurt, krijg jij een cadeaubon of cheque."

Grote cadeaus
Het kantoor van Heinen doet dat niet. "Als iemand spontaan een klant aanmeldt, en dat is succesvol, kunnen we weleens een bloemetje of een flesje wijn sturen, maar we gaan dit niet 'triggeren' met grote cadeaus of geld. Wij bestaan veertien jaar. Als je klanten goed hebt geholpen, komen ze terug."

Een aankoopmakelaar die goed in het circuit zit is belangrijk, wordt wel gezegd, omdat die zijn klanten alleen aan vriendjes doorspeelt. Heinen vindt dat een 'broodje aap'.

Hoofdprijs
"De huizen die te koop komen worden bijna altijd wel op Funda gezet. Daarna komt er een bezichtigingsronde, zodat iedereen aan de beurt kan komen. Het probleem is alleen dat de verkoopsnelheid zo groot wordt, dat belangstellenden na twee weken al te laat zijn, en het biedingsproces al aan de gang is."

Het gaat dus wel snel en je betaalt als klant volgens Heinen altijd de hoofdprijs, want anders kun je het huis helemaal niet krijgen.

Geen kunstgrepen
Dat zeggen ook andere makelaars in de stad. Fred Koot (60) van Fred Koot Makelaardij in de Kinkerbuurt heeft ondanks de krappe markt geen kunstgrepen nodig. "Wat we wel doen, is trouwe klanten die een andere woning op het oog hebben gratis een taxatie aanbieden of de waardebepaling voor de financiering van de nieuwe woning voor niets doen."

Hijmen Kreuger (53) van K2 Makelaars voelt de schaarste aan woningen dagelijks op zijn kantoor. "Wij hebben op dit moment maar één woning te koop staan en we hebben er ook maar ééntje te huur. Over het algemeen verkoop je razendsnel."

Veel keus is er voor klanten allang niet meer. "Een aantal jaren geleden hadden wij continu tussen de tien en twintig huizen te koop staan." Kreuger doet geen gekke dingen om aanbod binnen te hengelen. "Twaalf jaar geleden toen ik begon in het vak deed ik nog aan flyeren, het is een methode, maar als klein kantoor is het tijdrovend."

De stad uit
Kreuger verwacht geen veranderingen op de oververhitte markt. Het gevolg is dat als er geen huizen in de stad te koop staan, meer mensen verhuizen naar omliggende gemeenten als Haarlem, Zaanstad, of, verder weg, Purmerend, 't Gooi of Almere. "Maar voor buiten de stad verwijs ik klanten door naar een andere makelaar."

Makelaar Joan Dik (38) van Dik Makelaars heeft op dit moment nog vijftien woningen in de verkoop, maar houdt er rekening mee dat de markt volgend jaar misschien helemaal opdroogt. "Ik heb geanticipeerd op de overspannen stand van de markt," zegt Dik.

Zo begeeft zij zich op de internationale markt en heeft ze een licentie gekocht van de Duitse makelaar Von Poll, om buitenlandse klanten naar Amsterdam te trekken. Verder richt ze zich op vakantiewoningen in Zeeland en op termijn mogelijk op de markt van vakantiewoningen op Ibiza.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden