Amsterdamse maatregelen bij inhuldiging

De burgemeester Eberhard van der Laan maakte donderdag een aantal maatregelen bekend voor de inhuldiging van Willem-Alexander. Koninklijke hotelgasten krijgen extra bescherming, het IJ wordt ontoegankelijk gemaakt, bewoners van de Dam mogen thuis blijven en er gaan 150.000 ballonnen de lucht in. Dat meldde burgemeester Eberhard van der Laan donderdag.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Bij de hotels waar gasten van de koninklijke familie verblijven voor de inhuldiging van Willem-Alexander komen extra veiligheidsmaatregelen. Dat meldde Van der Laan donderdag in een brief aan de gemeenteraad.

De omwonenden van deze hotels worden op de hoogte gebracht. Over de aard van de veiligheidsmaatregelen wil de gemeente niets kwijt. Verder ondergaan alle genodigden vooraf aan de officiële activiteiten rondom de troonswisseling een screening in de Passengers Terminal Amsterdam (PTA). Vanuit daar komen de gasten onder begeleiding naar de Dam. In totaal worden op die manier zo'n 5000 personen aan- en afgevoerd.

Verder komen er voetgangersbruggen voor de stroom bezoekers. Eentje leidt vanaf Centraal Station richting de Jordaan en ook aan de oostkant in de richting van het Java-eiland bouwt defensie er twee.

Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan Beeld anp
Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der LaanBeeld anp

Het IJ
Wie op 30 april met zijn bootje over het IJ wil varen, moet er vroeg bij zijn. Het water is vanaf 8 uur 's ochtends niet meer toegankelijk voor de pleziervaart. De beroepsschepen moeten er vanaf 13 uur wegblijven, maakte burgemeester Eberhard van der Laan donderdag bekend.

Op het IJ vindt op de dag van de troonswisseling 's avonds een rondvaart plaats voor het kersverse koninklijk paar. De zogeheten koningsvaart begint rond 19.30 uur in Noord bij filmmuseum Eye en eindigt om 21.15 uur bij het Muziekgebouw aan 't IJ. Het scheepvaartverkeer wordt na afloop van de festiviteiten zo snel mogelijk hervat. 'Niet later dan 1 uur zal het hele IJ zijn vrijgegeven', stelt de burgemeester.

Ook cruiseschepen die vaak bij de Passengers Terminal Amsterdam of bij het Muziekgebouw aan 't IJ liggen, kunnen hier op 30 april niet terecht. De veerponten vanaf Centraal Station naar Amsterdam-Noord blijven tot 17.30 uur doorvaren, behalve het NDSM-veer. Die stopt om 13 uur. Vanaf de Westerdoksdijk wordt een extra pont ingezet.

Een luchtfoto van het Amsterdamse IJ Beeld anp
Een luchtfoto van het Amsterdamse IJBeeld anp

Bewoners de Dam
Bewoners en ondernemers rondom de Dam in Amsterdam hoeven op 30 april niet verplicht hun woning of winkel uit. Wel vraagt de gemeente mensen in de straten achter de Nieuwe Kerk dit vrijwillig te doen.

De veiligheidsmaatregelen die op de dag van de troonswisseling gelden in de buurt van de Dam leiden tot hinder voor omwonenden. Ze kunnen hun huis weliswaar in en uit, maar dat is wel beperkt. 'Om dit ongemak weg te nemen, biedt de gemeente een passende vergoeding aan'', meldt de burgemeester. Het overgrote deel van de Dam blijft volgens hem voor iedereen toegankelijk.

Ballonnen
Er gaan maar liefst 150.000 oranje ballonnen gaan de lucht in als afsluiter van de koningsvaart op 30 april over het Amsterdamse IJ.

Willem-Alexander, Máxima en hun drie dochters krijgen op een deel van de tocht gezelschap van een afvaardiging van de koninklijke familie en een aantal gasten. Voorafgaand aan het varen krijgen ze naast het koningslied ook een stukje uit de opera L'amour des trois oranges te zien.

Onderweg is er op schepen van alles te zien en op de Kop van het Java-eiland treedt dj Armin van Buuren op samen met Koninklijk Concertgebouworkest. Wie dit optreden van dichtbij wil meemaken, moet een kaartje kopen voor 10 euro. In totaal zijn er 15.000 tickets beschikbaar. De rest van het gebied rondom het IJ is vrij toegankelijk.

Eerder werd bekend dat zo'n 200 schepen meevaren tijdens de rondvaart. Het betreft marineschepen, traditionele zeilschepen, tall ships, blusboten van de brandweer en varend erfgoed. Aan het einde van de tocht volgt een saluut van boten, scheepshoorns en geven blusboten een demonstratie.

In de gemeenteraad werden donderdag vraagtekens gesteld bij de 150.000 ballonnen die de lucht ingaan. Zo vreesden enkele raadsleden voor de gevolgen voor het milieu en het luchtvaartverkeer, aangezien Schiphol vlakbij ligt. De burgemeester verzekerde ze dat de ballonnen volledig afbreekbaar zijn. Ook is het luchtruim op dat moment gesloten, liet hij weten.

De Dam Beeld anp
De DamBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden