Amsterdamse leraren voor schut op YouTube

Het filmpje verschijnt dan binnen een paar tellen op YouTube. Dat is een peulenschil met de bij scholieren populaire Blackberry. Bron Youtube Beeld
Het filmpje verschijnt dan binnen een paar tellen op YouTube. Dat is een peulenschil met de bij scholieren populaire Blackberry. Bron Youtube

AMSTERDAM - Leraren op middelbare scholen worden veelvuldig gefilmd in de klas. Vaak gaat het om beelden waarbij de leraar gek doet of zijn klas niet in de hand heeft.

Het filmpje verschijnt dan binnen een paar tellen op YouTube. Dat is een peulenschil met de bij scholieren populaire Blackberry.

Scholen gaan nu over tot het verbieden van mobieltjes, zoals het Bredero College in Noord en de praktijkschool De Dreef in Zuidoost.

YouTube staat vol met beelden waarbij een leraar stiekem is gefilmd. 'Gekke leraar op HWC' laat een docent zien die midden in het lokaal op zijn rug ligt te spartelen op de grond. Op het Calandlyceum is een docent gefilmd met een wazige blik. 'Meester Calandlyceum wil(t) drugs' heeft de maker van het filmpje er als titel boven gezet.

Omgevallen stoelen in de klas
Op een ander filmpje, 'CSB Buitenveldert & terroristische acties in de wiskundeles', is de onmacht van een leraar te zien. Terwijl de klas een hels kabaal maakt, probeert hij zich staande te houden. Laatste shot: omgevallen stoelen in de klas.

Rector Ton Liefaard van het Hermann Wesselink College (HWC) zegt dat het niet de eerste keer is dat een leraar is gefilmd. Twee jaar geleden werd één van zijn leraren gefilmd toen deze heel boos werd voor de klas. ''Het was een oudere docent. Hij had niets in de gaten. Al snel gonsde het door de school dat hij op YouTube stond. Dat was voor hem natuurlijk heel gênant.''

De school is er nooit achter gekomen wie de man had gefilmd. Ook de pogingen YouTube het filmpje te laten verwijderen, haalden niets uit. ''We hebben gevraagd of ze het filmpje wilden weghalen, maar dat deden ze absoluut niet.''

Op het Hermann Wesselink College mogen tijdens de lessen geen telefoons worden gebruikt. In de leerlingenruimte mag het wel. Wordt een telefoon toch gebruikt in de klas, dan wordt deze afgepakt en vijf dagen in de kluis gelegd.

Mobiele telefoons worden namelijk ook vaak als spiekmiddel gebruikt. Een leerling vertelt dat ze haar mobiel op tafel naast zich neerlegt. Weet ze het antwoord niet, dan zoekt ze het op Wikipedia even op.

Onschuldig
Op het Amstellyceum in Amsterdam-Oost zijn ook al eens leraren gefilmd voor de klas. Meestal onschuldig. Maar een half jaar geleden ontdekte de school op YouTube een filmpje waarop twee leerlingen in de klas op de tafels stonden te dansen.

"Ze misdroegen zich behoorlijk. Dat beeld wil je natuurlijk niet naar buiten brengen. Ook de leraar was op dat beeld te herkennen. We konden precies zien wie de kinderen waren en hebben die daar uiteraard op aangesproken. Ze waren hun mobiel een week kwijt," zegt Piet van Dijk, directeur van het Amstellyceum. In het schoolreglement staat nu: 'In schoolverband mogen geen foto's worden gemaakt met een mobiele telefoon. Hetzelfde geldt voor het opnemen van geluid.'

Er wordt door Amsterdamse scholieren volop gefilmd, 'gewoon' tijdens de les. Een filmpje op YouTube met de titel 'Een papi valt in slaap' laat een scholier van Damstede (Noord) zien die tijdens de les zijn ogen niet open kan houden.

'Verveling op school' is een filmpje van leerlingen van het Spinoza Lyceum (Zuid). Ze filmen zichzelf en de lerares die met de rug naar de klas staat om iets op het schoolbord te schrijven. Ook het blokuur wiskunde A van klas 5H2 op het Fons Vitae Lyceum (Zuid) is te zien. Een leraar tekent een kerstman op het bord.

Een onbekende jongen filmt zichzelf in een lege school in de Watergraafsmeer. Op de film 'Pieter Nieuwland College, raam dat openstond in het weekend' is te zien hoe hij de school binnenkomt en in een lege klas voor leraar speelt.

Op het praktijkcollege De Dreef in Zuidoost hebben ze genoeg van de mobiele terreur. Daar geldt vanaf 1 november een 'algeheel mobieltjesverbod'. Leerlingen mochten hun telefoons al jaren niet in de klas gebruiken; nu geldt er ook een verbod in de pauzes. De school wil voorkomen dat leraren worden gefilmd en er bij ruzies samenscholingen ontstaan die kunnen uitmonden in vechtpartijen, omdat leerlingen hun gsm misbruiken.

Schoolmaatregel
André van Deventer, directeur van De Dreef: "We willen geen sms'jes en telefoontjes meer die de les verstoren. We willen niet dat de docent de strijd moet aangaan met de klas. Daarom wordt dit een schoolmaatregel."

De telefoon moet uit en mag niet zichtbaar zijn. Ook op het schoolplein. "We willen zelfs geen oortjes zien," aldus Van Deventer.

Op het Bredero College in Noord vinden ze het ook tijd om in te grijpen. Na de herfstvakantie moeten de leerlingen hun mobiel in hun kluisje stoppen. "We zien dat telefoontjes een steeds grotere rol spelen. Vier van de vijf leerlingen hebben een Blackberry. Ik vraag me wel af hoe die leerlingen daaraan komen. We hebben net nieuwe hufterproof kluisjes aangeschaft waarin de telefoons bewaard moeten worden. Het filmen van leerlingen en docenten is schending van de privacy," zegt Jan Pruntel, sectorhoofd bovenbouw van het Bredero College.

Een aantal jaren geleden werd de directeur van het Bredero College gefilmd terwijl hij een speech hield voor stakende leerlingen. Op de film 'Directeur spreekt toe, krijgt rookbommen toegeworpen' is te zien hoe hij in een bomvolle ruimte leerlingen probeert toe te spreken. De man wordt voortdurend overschreeuwd. Op het laatst krijgt hij een soort rookbom toegeworpen, waarna hij maar weer gaat zitten.

Agressieve sfeer
Pruntel: "We kennen dat filmpje. Het was die tijd erg rumoerig. De leerlingen wilden niet verhuizen en staakten. Er ontstond een agressieve sfeer en het liep uit de hand. We waren niet blij dat dit filmpje op internet is gezet. Maar YouTube weigerde het eraf te halen. Voor ons was het natuurlijk geen reclame."

Pruntel neemt geregeld telefoons in beslag. De kluis ligt dikwijls vol. "Ik nam een keer een Blackberry van een meisje af. Ik had onmiddellijk haar vader aan de telefoon. Hij wilde zijn dochter kunnen bereiken. Vijftien jaar terug was dat niet noodzakelijk, denk ik dan."

Op YouTube zijn veel compromitterende beelden te zien. Op het filmpje 'Flippende leerling tegen leraar' is te zien hoe een scholier in de klas zijn leraar hardhandig aanpakt. Het conflict escaleert. De scholier pakt de leraar beet en gooit hem uit de klas. Zijn stoel valt daarbij om. Op welke school dit zich afspeelt, is niet bekend. (HANNELOES PEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden