Amsterdamse kunstensector verheugd over indexeren subsidies

Een grote wens van de Amsterdamse kunsensector is in vervulling gegaan. Voor het eerst sinds 2012 worden de subsidies van kunstinstellingen aangepast aan het prijspeil.

Maxime Smit
Het Nationale Ballet is een van de spelers die eerder deze week opriep tot het indexeren van subsidies. Beeld anp
Het Nationale Ballet is een van de spelers die eerder deze week opriep tot het indexeren van subsidies.Beeld anp

De gemeente maakt daar met ingang van 2017 per jaar 5.9 miljoen euro voor vrij, blijkt uit de begroting die woensdagochtend is gepresenteerd.

Instellingen kunnen dat bedrag gebruiken om loonkosten te indexeren met honderd procent. Materieel kan voor vijftig procent worden geïndexeerd. Onder materieel vallen onder andere de kosten van gebouwen en productiekosten.

De maatregel is zowel van toepassing voor instellingen die via het Amsterdams Fonds voor de Kunst subsidie ontvangen als die in de 'A-Bis' vallen. Dat laatste zijn de instellingen die volgens de gemeente bij de infrastructuur van Amsterdam horen, zoals de Nationale Opera & Ballet en de Stadsschouwburg.

Wethouder Kajsa Ollongren (Cultuur) laat weten dat het college het belangrijk vindt dat de kunstensector 'er goed voor staat bij de start van het nieuwe Kunstenplan'. Dat gaat in per januari 2017 en duurt tot en met 2020. "Dit is goed voor de sector en voor het Amsterdams publiek," aldus Ollongren.

Kunstraad
Maandag riep de Kunstraad bij een speciaal ingelaste middag nog op subsidies in de kunstensector eindelijk te indexeren. Daar waren onder andere de directies van de Meervaart, het Amsterdamse Bostheater, het Nationale Ballet en het Holland Festival bij.

Guikje Roethof, algemeen secretaris van de Kunstraad, zei er dat de roep om indexering niet betekent dat de kunstensector om meer geld vraagt, maar dat het betekent dat prijzen jaarlijks stijgen en de kunstensector straks niet meekomt als subsidieinkomsten gelijk blijven aan het niveau van 2013.

Annet Lekkerkerker, directeur van het Holland Festival, gaf als voorbeeld, dat ze bij het laatste Holland Festival 70.000 euro meer kwijt was aan hotelkosten voor artiesten dan de keer daarvoor vanwege de stijgende prijzen in Amsterdam. Daar ze niet meer subsidie ontvangt, was ze daardoor gedwongen minder producties op de planken te zetten.

Verheugd
Guikje Roethof van de Kunstraad reageert nu verheugd op de bekendmaking van de gemeente.

"Dit is heel goed nieuws, echt heel fijn dat dit gebeurt. We hadden die bijeenkomst natuurlijk ook georganiseerd met het oog op de bekendmaking van de begroting vandaag. We hadden niet gedacht dat het college ging doen wat ze nu hebben gedaan."

In het adviesrapport van de Kunstraad van juni dit jaar adviseerde de Kunstraad al de subsidies te indexeren. "Maar je weet hoe dat gaat," zegt Roethof. "Zo'n rapport belandt in de kast. Op papier alleen was niet genoeg, dachten we. Daarom organiseerden we die bijeenkomst maandag."

Ook bij het Concertgebouworkest zijn ze blij. Maandag zei Jan Raes, de directeur van het orkest, nog dat de loonkosten van de orkestleden al jaren niet zijn gestegen omdat subsidies niet worden geïndexeerd. Doorgaans gaat tweederde van subsidies in de kunstensector op aan personeelskosten en eenderde aan productiekosten.

Wat de concrete gevolgen van de bekendmaking vandaag zijn, moet nog blijken. Binnenkort maakt de gemeente bekend hoeveel subsidie de instellingen binnen de A-Bis zullen ontvangen in de periode 2017-2020.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden