Amsterdamse kraakpanden in één klap gehalveerd

Met de ontruiming van 27 pandjes in de Jeruzalembuurt en drie in Zuid is het aantal kraakpanden in Amsterdam vandaag gehalveerd. Voor even.

Beeld Rink Hof

Een eenzame kraker zit rond half acht op de stoep voor het blok duplexwoningen in de Lorentzlaan en de Pasteurstraat in de Jeruzalembuurt in Oost. Aan de gevel hangt een spandoek bedoeld voor de goede verstaander: '1312' is er op gekalkt, verwijzend naar de letters in het alfabet: ACAB, wat weer staat voor all cops are bastards. Daarnaast een lap met het oude, vertrouwde 'Kraken gaat door'.

Dat is zo'n beetje het verzet tegen de ontruiming van liefst 27 pandjes (met die kleine duplexwoningen gaat het hard), waarmee in elk geval voor vandaag het aantal kraakpanden in de stad is gehalveerd (het waren er 53).

De ontruimingsspecialisten van de Bratra-eenheid (brand en traangas), gesteund door een ploeg agenten 'met de platte pet', draait om kwart voor acht het wijkje in, zet de straten af en vordert de krakers de panden te verlaten. Wie niet vertrekt, wordt gearresteerd. Een jong stel wandelt aan de achterkant de woningen uit. Een kraakwacht die midden tussen de pandjes woont, informeert voor de zekerheid of de politie weet dat hij wél 'rechtmatig verblijft'.

Vertrek
De Bratramannen breken pand voor pand open met de hydraulische krik. Eén arrestant wordt weggevoerd omdat hij niet voldeed aan een bevel.

Andere krakers waren in de vroege ochtend al vertrokken. In het ene huis staat nog de tv aan, in het andere is met scheerschuim ACAB op een vloer gespoten. Smerige matrasjes op de vloeren, lege halveliterblikken, een tuin vol rotzooi waarin is gebarbecued. In een kamer staan nog twee troosteloze wietplanten. In opdracht van woningcorporatie Rochdale zetten bouwvakkers zich aan de sloop. Het blok wordt met hekken omheind.

Politiecommissaris Leen Schaap, in het korps verantwoordelijk voor ontruimingen, besluit na deze soepele actie meteen ook maar drie pandjes in de Generaal Vetterstraat in Zuid leeg te halen, eigendom van Ymere. 'Ik vraag me wel af waar de krakers nu heen gaan. In weerwil van het kraakverbod houden wij als overheid het kraken in de stad aantrekkelijk,' zegt Schaap. 'Deze woningen hadden al die tijd gewoon water, gas en licht. Je woont gratis en krijgt van de woningcorporatie ook nog de nutsvoorzieningen cadeau. Je kunt bijna spreken van uitlokking.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden