Amsterdamse kolencentrale mogelijk eerder dicht

Energiebedrijf Nuon stopt met steenkool en doet zijn laatste kolencentrale, de Amsterdamse Hemweg-8-centrale, van de hand. Het is alleen nog de vraag of de kolencentrale echt dichtgaat.

Bart van Zoelen
null Beeld John Gundlach/ANP
Beeld John Gundlach/ANP

Nuon krijgt geen subsidie om biomassa mee te stoken in de Hemwegcentrale. Deze week kreeg het energiebedrijf nul op het rekest. De miljarden die minister Henk Kamp (Economische Zaken) beschikbaar had om kolencentrales te stoken op brandstoffen die minder CO2 uitstoten gaan naar andere kolencentrales van de energiebedrijven RWE, Engie en Uniper.

Daarmee ging een streep door de enige uitweg die Nuon vorig jaar nog zag om de Hemwegcentrale open te houden. Toen bood Nuon minister Kamp al aan de kolencentrale in het Westelijk Havengebied te sluiten. Dat aanbod herhaalt Nuon nu, maar wel met een stok achter de deur. Verkoop van de centrale aan een ander energiebedrijf is nadrukkelijk ook een optie.

Want Nuon wil wel compensatie van de overheid voor het sluiten van de centrale en doet een klemmend beroep op Kamp om snel duidelijkheid te geven over het financiële voorstel dat het de minister heeft gedaan. "Wij zien een toekomst zonder kolen en zijn bereid af te zien van alle toekomstige winsten van deze centrale," zegt een woordvoerder. "Maar we willen een faire compensatie om te zorgen dat de tweehonderd mensen die er werken goed terechtkomen en om de centrale op een nette, zorgvuldige manier te ontmantelen."

Top van de Europese kolencentrales
Hoeveel Nuon van Kamp wil hebben, wil het energiebedrijf niet zeggen. Zij wil ook niet ingaan op de vraag of er belangstelling is voor de centrale. Maar verkoop en daarmee het openblijven van de steenkoolcentrale is wel degelijk een reëel alternatief, benadrukt de woordvoerder.

"De centrale is winstgevend, voldoet aan alle milieu-eisen en zit in de top van de Europese kolencentrales. De Hemweg-8 kan nog tot 2034 mee." Nuon wil graag snel duidelijkheid van Kamp over de sluiting. "Onze mensen wachten daar al een jaar op. We willen dat ze niet weer een kerst in onzekerheid zitten."

Want sluiting heeft wel degelijk ook de voorkeur van Nuon. Meer dan zijn concurrenten heeft Nuon ingezet op gasgestookte centrales. Die zijn op zich schoner, maar ondervinden nu veel concurrentie van steenkoolcentrales. "Wat ons betreft worden alle kolencentrales uitgefaseerd."

Op de subsidie voor het bijstoken van biomassa in kolencentrales is veel kritiek gekomen. Het gaat vaak om houtsnippers die worden aangevoerd uit productiebossen in Noord-Amerika. Mede door de bijstook denkt Nederland de doelstelling uit het drie jaar geleden gesloten Energieakkoord te halen om aan 14 procent duurzame energie te komen in 2020. Aan de Hemweg heeft Nuon ook nog de gasgestookte Hemweg-9-centrale. Die werd begin 2013 geopend als opvolger van de Hemweg-7.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden