Amsterdamse kledingzaak mag broodje verkopen

Een versnapering mag voortaan in gewone winkels ook worden geserveerd, en niet alleen in winkels als patisserie Holtkamp aan de Vijzelgracht. Archieffoto Mona van den Berg Beeld
Een versnapering mag voortaan in gewone winkels ook worden geserveerd, en niet alleen in winkels als patisserie Holtkamp aan de Vijzelgracht. Archieffoto Mona van den Berg

AMSTERDAM - Amsterdamse winkeliers hebben geen vergunning meer nodig als ze hun klanten ook een kop koffie of een broodje willen aanbieden. Voorwaarde is wel dat de winkelier geen terras maakt en geen alcohol schenkt.

Dat heeft burgemeester Eberhard van der Laan voorgesteld na een besluit van het college van burgemeester en wethouders. Van der Laan hoopt zo de lastendruk voor ondernemers te verminderen.

Naast winkeliers profiteren ook andere ondernemers met horeca-activiteiten van bescheiden omvang van de opheffing van de vergunningplicht.

Zo hoeven bedrijven die kookcursussen organiseren, geen horecavergunning meer aan te vragen als de producten daar worden opgegeten door de deelnemers. Ook verzorgingshuizen en verpleeghuizen hebben voortaan geen exploitatievergunning meer nodig voor hun horeca-activiteiten, ook niet als bijvoorbeeld oudere buurtbewoners gebruikmaken van de kantine.

Om te voorkomen dat de verzorgingshuizen zullen concurreren met horecazaken in de buurt, verbindt Van der Laan daar wel beperkingen aan: bijvoorbeeld in de tijden dat kantines open mogen blijven.

Amsterdamse ondernemers moesten tot nu toe altijd een exploitatievergunning hebben voor horeca-activiteiten. De gemeente hield altijd scherp in de gaten of ondernemers die eten of drinken verkopen die vergunning wel hebben, omdat horecazaken vaak veel invloed hebben op de openbare orde en de woon-
en leefsituatie in buurten.

De laatste jaren is het aantal winkels dat ook koffie, thee of lunch serveert echter explosief gegroeid. Naast tuincentra en grote warenhuizen willen ook steeds meer kledingboetiekjes klanten iets te eten of te drinken serveren.

Het opheffen van de vergunningplicht voor winkeliers, verzorgingshuizen en kookcursussen is een verdere verruiming van de geldende regels. In 1997 besloot toenmalig burgemeester Schelto Patijn al dat geen horecavergunning nodig was voor activiteiten uitsluitend voor hotelgasten. Dat gold ook voor horeca voor bezoekers van sauna's, zonnecentra en prostitutiebedrijven. (JASPER KARMAN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden