Amsterdamse kamers blijven duurst per vierkante meter

Een studentenkamer kost in Amsterdam gemiddeld bijna 31 euro per vierkante meter. Daarmee is de stad de duurste van Nederland. De gemiddelde prijs per vierkante meter in Nederlandse studentensteden is 24 euro.

Een kamer in Amsterdam kost gemiddeld 31 euro per vierkante meter Beeld anp

Dat blijkt uit de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting, waarin onderzoeksbureau Kences elk jaar de gemiddelde woonlasten (huur, gas water en licht en gemeentelijke heffingen) voor alle gemeenten met een hbo-instelling of universiteit analyseert.

Gemiddeld zijn studenten iets goedkoper uit dan vorig jaar: hun woonlasten bedragen 436 euro tegenover 476 euro in 2016. Gecorrigeerd voor inflatie zijn de woonlasten per woonruimte sinds het collegejaar 2012/2013 gemiddeld met 2,8 procent per jaar gestegen, aldus Kences.

(tekst gaat door onder afbeelding)

De gemiddelde woonlasten per maand bedragen in Amsterdam 484 euro per maand. Dat is minder dan in 2016, toen was dat nog 527 euro. Daarmee is de stad de op vier na duurste stad, na Almere, Alkmaar, Haarlem en Den Haag. In Alkmaar en Almere is weinig woonruimte voor studenten beschikbaar, wat waarschijnlijk de hoge lasten verklaart. Almere, Alkmaar en Haarlem zijn dit jaar voor het eerst meegenomen in het onderzoek.

Amsterdamse studenten zijn bijna de helft van hun inkomen (49 procent) kwijt aan woonlasten. Daarmee is de stad redelijk gemiddeld. Het grootste deel van hun inkomen besteden studenten uit Almere aan hun woning (62 procent). Studenten in Dronten zijn het goedkoopst uit; zij betalen maar 41 procent van hun inkomen aan woonlasten.

Nederland telt momenteel 357.000 uitwonende studenten aan een hogere onderwijsinstelling. Dat is iets meer dan de helft van alle studenten. Steeds meer studenten blijven bij hun ouders wonen en gaan niet of later op kamers. Volgens Kences hangt dit sterk samen met het in 2015 ingevoerde leenstelsel.

Lees ook: Hoe vind je toch een studentenkamer in Amsterdam?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden