Amsterdamse huurdersorganisaties compleet op de schop

De Amsterdamse huurdersorganisaties, voor een deel gefinancieerd door de gemeente, maken enorme reorganisaties door. Over de nieuwe plannen voor de Huurdersvereninging Amsterdam (HA) wordt nog dit jaar beslist.

Winnie Terra, voorzitter van de Huurdersvereniging Amsterdam. Beeld Mats van Soolingen
Winnie Terra, voorzitter van de Huurdersvereniging Amsterdam.Beeld Mats van Soolingen

De top van de HA wordt vervangen en er komt een strikte scheiding tussen de gesubsidieerde HA en het door de gemeente betaalde Amsterdams Steunpunt Wonen (ASW) en wijksteunpunten.

Op 22 november worden de reorganisatie plannen van bureau Kuperus & Co gepresenteerd. Het HA-bestuur treedt af. Voorzitter Winnie Terra zei vrijdagmiddag 'HA-moe' te zijn en niet terug te keren. Drie andere bestuursleden overwegen te solliciteren. In december moet de HA-ledenvergadering instemmen.

Ouderen en scheefwoners
Daarmee komt een einde aan ruim een jaar lang richtingenstrijd. Daarbij stonden de huurderskoepels recht tegenover de oude huurdersverenigingen met ouderen en scheefwoners.

Oudere huurders verzetten zich tegen de door de HA ondertekenden Samenwerkingsafspraken met de gemeente en de corporaties, omdat de voorraad sociale huurwoningen volgens hen veel te snel daalde. De koepels binnen de HA steunden de afspraken en stelden zich loyaal op tegenover corporaties, die hen financiert. De verenigingen wreven de koepels in dat ze niet onafhankelijk zijn.

Zeurpieten
De koepels, die worden bijgepraat door de landelijke corporatiekoepel Aedes, blijken vaak beter geïnformeerd. Zij vertegenwoordigen bijna tweehonderdduizend huurders en schilderden de verenigingen met niet meer dan enkele honderden contributie betalende leden soms af zeurpieten.

Het nieuwe bestuur moet per 1 januari 2017 aantreden. Vanaf dat moment doen de huurdersverenigingen niet meer aan individuele belangenbehartiging, zoals onderhandelingen met huisbazen en het aanpakken van malafide verhuurders. Die taak gaat naar de wijksteunpunten, die Woont! gaan heten.

De HA met de aangesloten verenigingen en huurderskoepels richten zich voortaan op de zogeheten collectieve belangenbehartiging. Dat betreft het woningmarktbeleid, contacten met politici en het maken van afspraken met de gemeente en corporaties. Het nieuwe bestuur van de HA zou ook een bredere achterban nastreven, onder wie jonge huurders, huurders met tijdelijke contracten en huurders in vrije sectorwoningen.

Revolutionair
Ook voor het HA-personeel komen er grote veranderingen. Een deel van de staf waar de Huurdersvereniging Amsterdam gebruik van maakt, is momenteel in dienst van het ASW. Het geld komt via de gemeente van de HA en wordt doorgesluisd naar de steunpunten. Volgend jaar blijft dat geld bij de HA en komt de staf in dienst van de HA.

Revolutionair is ook dat de bezem gaat door de vele kleine huurdersverenigingen met een onduidelijke en geslonken achterban, die wél met een volwaardige stem deelnemen aan de HA-vergaderingen. Veel leden vrezen dat zij nu de greep op de HA verliezen, ten gunste van de gemeente en corporaties. Volgens anderen gebeurt dat niet en worden de verenigingen sterker dankzij steun van wijksteunpunten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden