Amsterdamse huurder wil niet langer het gelag betalen

Amsterdamse huurders protesteren tegen de 'huurexplosie'. Verhuurders hebben weer geld, maar zíj worden nog armer, zeggen ze.

Beelden van een eerdere demonstratie van huurders op de Dam in Amsterdam.Beeld anp

De demonstratie wordt ondersteund door politici, hoogleraren volkshuisvesting en directeuren van maatschappelijke organisaties. Op de Dam voert onder anderen Ruud Kuin, de vice-voorzitter van de FNV, het woord. Met 65.000 flyers hopen de organisatoren duizend Amsterdamse boze huurders op de been te brengen. Maar er komen ook demonstranten van buiten. Naar verluidt zijn bijvoorbeeld huurdersverenigingen uit Zaandijk, Rotterdam, Zutphen en Eindhoven aanwezig.

SP-wethouder Laurens Ivens wordt op het podium op de Dam aan de tand gevoeld over de betaalbaarheid van de huren in de stad. Vorig jaar was Ivens met de SP nog mede-organisator van de huurdersdemonstratie tegen de verhoging van 1 juli 2014.

Oververhitte markt
De huren van vrijesectorwoningen en sociale huurwoningen in Amsterdam zijn hoger dan die in de provincie, als gevolg van de krapte op de woningmarkt en de groei van de stad.

De Amsterdamse huurders worden volgens de Huurdersvereniging Amsterdam (HA) fijngemalen tussen het bezuinigingsbeleid van Den Haag - dat leidt tot de forse huurverhogingen - en de lokale politiek, die dat beleid maar mondjesmaat compenseert.

Bastiaan van Perlo van de HA: 'Uit de recente brief van minister Stef Blok van Wonen blijkt dat woningcorporaties weer miljarden hebben. Dat komt door de huurinkomsten en de stijging van de waarde van hun huizen door de oververhitte markt.'

Alleen huren stijgen
De huurders lijden het meest onder de crisis, zegt Van Perlo: 'Lonen en prijzen dalen. Alleen de huren stijgen, omdat Den Haag dat zo bepaald heeft. Ze stijgen anderhalf procent boven de inflatie in 2014. En die inflatie bedraagt nog maar één procent, en bestaat deels uit de huurverhoging uit 2014.'

De huren voor sociale huurwoningen stijgen per 1 juli 2,5 procent voor lage inkomens en vijf voor scheefwoners. Deze 'zittende huurders' hebben sinds 2010 13,4 procent stijging achter de rug voor de laagste inkomens. Scheefwoners gingen 17,8 procent meer betalen. Voor nieuwe huurders is de huur tussen 2010 en 2014 meer dan 26 procent toegenomen.

Korting op huurtoeslag
De 'huurderskaravaan' tegen de huurexplosie denderde vorig jaar ook al door de stad. De organisatoren claimen dat door hun actie de korting op de huurtoeslag niet is doorgegaan en dat sommige woningcorporaties de huren voor de armste groepen huurders hebben afgetopt.

Dit keer is de zichtbare aanwezigheid van de SP op een laag pitje gezet. De achterban van de SP en die van GroenLinks zijn overigens wel door hun partijen opgeroepen naar de demonstratie te komen.


Lees dit weekend (14/15-3) in Het Parool vier portretten van huurders die vanmiddag gaan demonstreren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden