Amsterdamse hulp voor polderziekenhuizen in nood

LELYSTAD - Bestuursvoorzitter Aysel Erbudak van het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam gaat onderzoeken of de IJsselmeerziekenhuizen in Emmeloord en Lelystad levensvatbaar te maken zijn naar voorbeeld van haar ziekenhuis.
Het Slotervaartziekenhuis had enkele jaren geleden met een crisis te maken die min of meer vergelijkbaar is met die van de IJsselmeerziekenhuizen. Het werd in 2006 overgenomen door investeringsmaatschappij Meromi Holding BV en boog als eerste geprivatiseerde ziekenhuis een verlies van ruim vier miljoen euro per jaar om in een winst van bijna acht miljoen.

Erbudak denkt dat een dergelijke operatie ook in de polder mogelijk is, maar voelt vooralsnog niets voor overname of deelname aan zo'n project. ''Wij stellen onze expertise beschikbaar omdat erom wordt gevraagd.'' Uitgangspunt is het voortbestaan van beide ziekenhuizen (in Emmeloord en Lelystad) en behoud van de werkgelegenheid.

De ondernemingsraad, medische staf en cliëntenraad zijn blij met de hulp uit Amsterdam. Ze hebben totaal geen vertrouwen in de raad van bestuur, het onderzoek dat in opdracht van minister Ab Klink (Volksgezondheid) wordt uitgevoerd door Leon Lodewick en de toenaderingspogingen van ziekenhuizen in Almere, Sneek en Harderwijk, die gezamenlijk een voorstel hebben ingediend voor de toekomst van de ziekenhuiszorg in Flevoland. Or en staf zijn bang dat hun ziekenhuis wordt opgedeeld over Almere, Sneek en Harderwijk.

Personeelsleden gaan nu op initiatief van de or de inwoners van Flevoland mobiliseren. Ook komt er een e-mailbombardement op Tweede Kamerleden. De or heeft daarvoor een modelbrief opgesteld, met onder meer de zin: 'Help ons, laat het ziekenhuis niet verdwijnen.' (HET PAROOL)

Foto ANP/Vincent Jannink Beeld
Foto ANP/Vincent Jannink
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden