'Amsterdamse huizenprijzen stijgen komende 10 jaar bovengemiddeld'

Door een grotere vraag naar woningen zullen de huizenprijzen in Amsterdam de komende tien jaar gemiddeld harder groeien dan in de rest van Nederland. 

null Beeld anp
Beeld anp

Dat voorspelt ING in een rapport (pdf) over de regionale huizenmarkten tot 2025. In heel Nederland zal de prijs van een woning gemiddeld met 2 procent stijgen, zo denkt de bank. De regio Groot-Amsterdam zit boven dat percentage, samen met steden als Utrecht, Haarlem, Den Haag en Utrecht. De Rotterdamse regio is de enige grootstedelijke regio waar ING geen bovengemiddelde stijging verwacht.

Vergeleken met voorgaande jaren is een verwachte gemiddelde stijging van 2 procent niet veel. In de afgelopen decennia steden de huizenprijzen in Nederland gemiddeld met 5,6 procent per jaar, terwijl de Amsterdamse huizenprijzen vorig jaar al gemiddeld met 5 procent stegen.

Niet als investering bekijken
De regionale verschillen hebben vooral te maken met de bevolkingsgroei. 'De huizenprijs stijgt sneller als het aantal huishoudens in een regio groeit, als de inkomens flink groeien en als nieuwbouw op hetzelfde moment achterblijft', zegt Marieke Blom, de hoofdeconoom van ING. De bank voorspelt dat Groot-Amsterdam in 2025 een van de jongste regio's van Nederland is, na Flevoland en Delft & Westland. Het aantal huishoudens in Groot-Amsterdam zal tot 2025 met 8,9 procent groeien.

Afgezet tegen een normale inflatie van bijna 2 procent levert een gemiddelde prijsstijging van 2 procent trouwens weinig op. ING raadt huizenzoekers daarom aan om vooral rekening te houden met zaken als woongenot, en hun aanschaf niet te veel als investering te bekijken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden