Amsterdamse huizenbezitters worden minibeleggers

Banken helpen huizenbezitters met speciale hypotheken voor een tweede huis, waardoor die zich ontpoppen als particuliere beleggers op de huizenmarkt.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Amsterdammers zetten hun huis nauwelijks meer te koop. Ook niet als ze een nieuwe woning kopen. Het vasthouden van hun huis voor verhuur is lucratiever: de huurinkomsten zijn hoger dan de kosten van een dubbele hypotheek.

Dit blijkt uit een rondgang langs makelaars, banken, financieel adviseurs en Vereniging Eigen Huis; alle partijen herkennen deze ontwikkeling.

Vorig kwartaal stonden in heel Amsterdam nog maar 1245 huizen te koop, een daling met 20 procent ten opzichte van vorig jaar.

Hiermee zorgen huizenbezitters voor nog meer druk op de almaar stijgende huizenprijzen. Doordat deze Amsterdammers hun oorspronkelijke huis niet meer verkopen, neemt het aanbod aan koophuizen nog verder af.

"De markt zat al op slot en gaat hierdoor nog verder dicht," aldus Sven Heinen, voorzitter van Makelaarsvereniging Amsterdam.

Overwaarde
Op deze manier transformeren Amsterdamse huizenkopers tot particuliere beleggers, met twee huizen in bezit.

Bij Von Poll Real Estate krijgen ze hier vaak mee te maken, zegt Marie-Christine Lodewijk.

"Als het even kan, houden kopers hun eerste huis aan. Laten we eerlijk zijn, verhuur is veel lucratiever."

Een gezinswoning kan zo 3000 euro per maand aan huurinkomsten opleveren. Volgens Lodewijk is in Amsterdam zelfs sprake van huren van 4000 tot 5000 euro.

Een tweede groep particuliere beleggers bestaat uit ouders die hun overwaarde gebruiken om een tweede huis te kopen en te verhuren aan hun kinderen plus vrienden.

Banken hebben inmiddels producten ontwikkeld die Amsterdammers de mogelijkheid bieden twee huizen te financieren waarvan één in de verhuur gaat. Ze merken dat de belangstelling voor deze zogenoemde verhuurhypotheken toeneemt.

Voorzitter van Makelaarsvereniging Amsterdam Heinen herkent ook deze trend. "Op het moment dat banken hiervoor financiële producten ontwikkelen, weet je dat dit gaat gebeuren. En ik begrijp die mensen wel. Zo hebben ze een mooi appeltje voor de dorst."

Gigantisch bedrag
Door het steeds krappere aanbod - ook veroorzaakt door tekorten in materiaal en personeel bij de bouw van nieuwe woningen - neemt de gekte op de Amsterdamse huizenmarkt verder toe.

2%
De verkoopprijzen per vierkante meter zijn vorig kwartaal weer 2 procent gestegen.

1245
Vorig kwartaal stonden in heel Amsterdam nog maar 1245 huizen te koop.

€5000
De gemiddelde prijs per vierkante meter stijgt door de overspannen markt inmiddels naar 5000 euro.

Afgelopen kwartaal zijn de prijzen in de stad bijna 12 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder, blijkt uit de cijfers die de NVM vandaag heeft gepubliceerd.

En het einde is voorlopig nog niet in zicht, verzucht Heinen. "Elke keer hoop ik dat uit de cijfers iets naar voren komt dat duidt op rust op de markt. Maar daar is geen sprake van."

De gemiddelde prijs per vierkante meter nadert inmiddels de 5000 euro. Een 'gigantisch bedrag', vindt Heinen.

Uit de cijfers blijkt dat de verkoopprijzen afgelopen kwartaal 3 procent zijn gedaald ten opzichte van drie maanden daarvoor. Dit heeft niets te maken met een mogelijke afkoeling van de huizenmarkt, maar komt doordat in deze periode gemiddeld kleinere appartementen zijn verkocht. De prijs per vierkante meter nam wel toe, met 2 procent.

Lees verder: Je huis niet verkopen maar verhuren, is dat wel zo slim?

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden